Do 15. januara isplata sredstava za sanaciju stambenih objekata

109

Budžetom Brčko distrikta za 2016. godinu izdvojena su sredstva za jednokratnu pomoć za sanaciju stambenih objekata boračkih kategorija u Brčkom. Posao oko realizacije ovih aktivnosti polako se privodi kraju tvrde u Službi boračko invalidske zaštite Brčko distrikta BiH.

Prava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i ratnih vojnih invalida u Brčkom regulisana su Zakonom o dopunskim pravima, dok su prava demobilisanih boraca regulisana odlukom Vlade Brčko distrikta. Projekti za 2016. godinu su u poodmakloj fazi realizacije te je na redu isplata sredstava korisnicima. Po 100.000 maraka obezbijeđeno je za svako udruženje porodica poginulih i RVI.

“Dakle radi se o iznosu od 600.000 maraka. Sredstva za demobilisane borce su izdvojena u iznosu od po 200.000 maraka za svako udruženje. Kroz realizaciju odluke i postupak odabira završene su procedure i poznata su imena lica koja će ostvariti ovo pravo. Za očekivati je da korisnici imaju na svojim računima sredstva do 15. januara”, kazao je Senad Bešić, šef Službe za BIZ.

Projekti namijenjeni demobilisanim borcima su u potpunosti realizovani.

“Ja u ovom momentu mogu operativno istaknuti za populaciju koja je vezana za pripadnost Armiji RBiH, pošto sam bio u toj komisiji. Iznos od 200.000 maraka podijeljen je na ukupno 82 demobilisana borca. Prosječni iznosi su od dvije do tri hiljade maraka”, kazao je Bešić.

Željelo se, tvrdi Bešić, programom obuhvatiti što veći broj ljudi, iako su pojedinačni iznosi više simbolični. Trenutno služba sa rezervisanim sredstvima nije u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti potrebe korisnika prava.

“Obzirom da se radi o pomoći to je dio koji može da zadovolji željeni koncept. Ovaj broj korisnika koji će ostvariti pravo je u odnosu na broj od 382 podnesena zahtjeva sasvim solidan i zadovoljavajući”, kazao je Bešić.

Ovo su projekti koji su vezani i za ostale projekte Vlade Brčko distrikta i imaju dodirnih tačaka sa programima koje realizuje Odjeljenje za raseljenja lica i izbjeglice. Situacija na terenu pokazuje da je kod porodica poginulih stanje po pitanju stambenog zbrinjavanja dosta dobro, mada ima još dosta prostora za poboljšanje postojećih uslova.

“Ova godina je pokazala da je broj podnesenih zahtjeva već sveden na neku razumnu mjeru. 50-ak zahtjeva se vrti svake godine i to je jedan od pokazatelja da smo u toj oblasti dostigli željeni nivo”, kazao je Bešić.

Slična situacija je i kod RVI, međutim kod kategorije demobilisanih boraca stanje je nešto drugačije.

“Kod demobilisanih boraca i sam broj podnesenih zahtjeva pokazuje da imamo još uvijek objekata u koje je potrebno uložiti dodatna novčana sredstva u cilju poboljšanja opštih uslova stanovanja. Iznos od 200.000 maraka za svako udruženje pokazao se kao dobar potez Vlade Brčko distrikta”, kazao je Bešić.

Prema podacima Službe u zadnje dvije godine riješeno je po 150 korisnika iz svakog naroda. Smatraju da ova dinamika realizacije projekata u narednih nekoliko godina može obezbijedit da svako lice koje je bilo pripadnik oružanih snaga ima riješenu stambenu situaciju.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime