Brčanski fitosanitarni inspektor nema odgovornosti u aferi oko izvoza jabuka

58

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić pokrenuo je postupak utvrđivanja činjenica u vezi sa, kako je plasirano u javnosti, međunarodnim skandalom oko izvoza jabuka iz Poljske u Rusiju pod deklaracijom Bosne i Hercegovine.

Ruski inspektori su, kako je saopšteno, otkrili da je firma iz Bijeljine u Rusiju izvezla jabuke za koje su zaključili da su porijeklom iz Poljske, iako su imale sertifikat da su iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz Gradačca, koji je izdao fitosanitarni inspektor iz Brčkog. Iz tog razloga Rusija je donijela odluku kojom od 22. januara do daljnjeg zabranjuje uvoz jabuka iz BiH.

“Ono što je takođe činjenica jeste da je i Spoljnotrgovinska komora BiH dala određenu garanciju da je taj proizvod porijeklom iz BiH. Ali tim detaljima će se baviti odgovarajuće službe na nivou države. Mi sada utvrđujemo metodologiju rada našeg Inspektorata, odnosno fitosanitarnog inspektora, i ukoliko se utvrdi da je bilo određenih propusta, naravno da će protiv onoga ko je odgovoran biti preduzete odgovarajuće sankcije“, rekao je gradonačelnik.

Tim povodom, danas je konferenciju za novinare održala i Senada Garić, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH, koja je rekla da fitosanitarni inspektor nije i ne može snositi odgovornost za aferu sa jabukama, jer posao fitosanitarnog inspektora nije da utvrđuje porijeklo proizvoda, nego zdravstvenu ispravnost proizvoda.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović ranije je rekao da su zloupotrebe od strane kompanija i inspekcijskih organa iz BiH u trgovini voćem sa Rusijom direktna posljedica lošeg sistema kontrole koji je neophodno hitno unaprijediti sa ciljem da se slični slučajevi brzo prepoznaju, riješe i sankcionišu, te je zbog toga zatražio od nadležnih institucija da hitno unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusiju, da bi, kako je rekao “bile spriječene dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH”.

Na sastanku sa nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane uvoza jabuka iz BiH u Rusiju, ministar Šarović je naveo da je zatražio i da nadležne institucije povećaju nivo odgovornosti – fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne certifikate i privredne komore koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

Prema njegovim riječima, slična uputstva je dao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i, prije svega, zavisiće od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i proveli. U tom smislu sam zatražio pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju. S obzirom na to da je riječ o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram da je neophodno angažovanje i drugih nadležnih organa”, rekao je Šarović i dodao da se nastavljaju razgovori o ovoj temi, i to sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka i sa ruskom stranom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić već je donio odluku o brisanju izvozničke firme iz Bijeljine sa liste izvoznika u Rusiju, a od Uprave za zaštitu bilja BiH zatražio da sa liste izvoznika ukloni i proizvođača jabuka iz Gradačca.

Međutim, da sve nije tako jednostavno, potvrdila je saopštenjem advokatska kancelarija koja zastupa firmu iz Bijeljine, u kojem se navodi da je njihovom klijentu nanesena ogromna šteta, da su plasirane informacije koje su javnost dovele u zabludu i da će dvije partnerske firme zatražiti pred redovnim sudovima u BiH i Republici Srpskoj zaštitu svojih prava, navodeći da su prilikom izvoza jabuke u Rusiju imali kompletiranu dokumentaciju koja podržava činjenicu da su jabuke iz Bosne i Hercegovine, te da nije bilo prepakivanja ili reeksporta jabuka.

Istragu o ovom slučaju vodi SIPA, te nam ostaje da vidimo kakav će biti epilog afere koja je uzdramala čitavu državu, te da li je bilo nepažljivih, ishitrenih i/ili (ne)namjernih odluka i propusta. Ono što je činjenica jeste da BiH i proizvođači već trpe veliki udar, s obzirom da je za 11 mjeseci prošle godine u Rusiju izvezeno 12 miliona kilograma jabuke i ostvaren prihod od 18 miliona maraka, a da u ovom trenutku voće stoji u hladnjačama i da je ugrožena egzistencija oko 1.000 porodica koje žive od proizvodnje i prodaje jabuke, kažu proizvođači.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime