Crveni krst uz đake i u novoj školskoj godini

81

Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH realizuje nekoliko projekata koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja i života u Brčko distriktu BiH, prvenstveno za socijalno i zdravstveno ugroženu djecu. Sa time su danas upoznali i gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Izuzetno značajna podrška roditeljima i učenicima koji pohađaju posebno odjeljenje u Trećoj osnovnoj školi je organizacija prevoza do i iz škole za đake sa poteškoćama u razvoju.

„Ova aktivnost je započela prije godinu dana i uspjeli smo brzo doći do realizacije. Dva specijalna vozila ukupne vrijednosti oko 100.000 KM za potrebe Vlade Brčko distrikta BiH nabavio je Crveni krst koji svojim radom pokazuje da je riječ o veoma odgovornoj organizaciji. Siguran sam da će ovo unaprijediti kvalitet nastave, posebno za osjetljive grupe u našem školstvu. Nama u Vladi preostaje da u saradnji sa Crvenim krstom radimo i dalje na ovakvim i sličnim projektima i da poradimo malo više na tome da bismo obezbjedili kvalitetnije uslove za život i eventualno angažman lica sa posebnim potrebama koja završe školski proces“, rekao je gradonačelnik prilikom posjete Crvenom krstu u Brčkom.

Cilj ove aktivnosti je da se skrati vrijeme putovanja djece do škole, ali i da se poveća kvalitet vremena provedenog u školi, uključujući i sam prevoz. Za ovu svrhu, Crveni krst je angažovao posebno osoblje koje je iskusno na istim i sličnim poslovima, te je u konsultacijama sa roditeljima i školom razvio plan rada.

Osim ovoga, Crveni krst već 10 godina realizuje i projekat obezbjeđivanja užine za učenike, sa ciljem da i djeca iz socijalno ugroženih kategorija imaju obrok za vrijeme boravka u školi.

„Ove godine imamo i sufinansiranje Vlade Brčko distrikta BiH u iznosu od 10.000 KM što će za duplo povećati broj užina. Takođe, tu je i projekat koji smo započeli još 2015. godine putem Odjeljenja za javnu sigurnost, a odnosi se na ormariće prve pomoći koji su postavljeni u osnovnim i srednjim školama kao i obdaništima. Vršićemo redovno dopunjavanje ormarića sanitetskim materijalom“, rekao je Denis Šehanović, sektretar Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.

U sklopu projekta „Moj grad otporan na katastrofe – moj grad se sprema“, Crveni krst je u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH postavio i opremio sandučiće prve pomoći u svim javnim obrazovnim ustanovama na području Distrikta. U slučaju da se bilo koje dijete povrijedi tokom boravka u školi i/ili vrtiću, od velikog značaja je da postoji dostupan, ispravan i adekvatan sanitetski materijal da bi se povrijeđenom djetetu ili osoblju i zaposlenicima pružila prva pomoć.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime