Dan dječije radosti u Brčkom

212

U organizaciji više nevladinih organizacija, udruženja građana i sportskih klubova – članova Mreže “Promoviši pozitivno” iz Brčkog, a pod pokroviteljstvom OSCE-a, juče je na Trgu mladih bio organizovan Dan dječije zabave.

Tako je Trg mladih više izgledao kao Trg djece, zabave i porodice, a mališani su više od dva sata uživali u igrama, zabavi, plesu i radosti.

Svoje štandove su imali: Omladinski centar “Vermont”, NVO “Svitac”, GIZ, Klub malog fudbala “Zdravlje” Brčko, Kik-boks klub Grčica, Izviđači Brčko, škola stranih jezika Seal, ženski fudbalski klub “Lokomotiva”, Škola sporta “Olimpic Kids”, UG “Beba više” i druge organizacije, a doprinos je dala i Policija Brčko distrikta BiH, čiji je motor bio omiljeno mjesto za fotografisanje.

Mališani su učestvovali u sportskim igrama na poligonu, igri muzičkih stolica, brzom jedenju šampite i lubenice, crtali su, slagali lego kocke, učili fudbalske poteze, izviđačke zakletve, borilačke pokrete i uživali u druženju sa drugarima.

„Danas smo se okupili da se družimo sa djecom, mladima i svim građanima Brčko distrikta BiH. Cilj nam je da promovišemo nešto pozitivno u ovom gradu. Inače Mreža „Promoviši pozitivno“ se bavi aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju svakog oblika predrasuda i mržnje. Tokom ljeta u Brčkom se desilo nekoliko takvih incidenata. Prema podacima OSCE-a u Bosni i Hercegovini se u prošloj godini desila 173 incidenta, a tek ih je 40 bilo javno osuđeno. Mi želimo da pozovemo sve relevantne institucije i organizacije da se uključe što više u ove probleme i da zajedno gradimo jedno tolerantno društvo u kojem će se poštovati sve različitosti. Zato ovaj današnji događaj simbolično predstavlja festival raznolikosti sa kojem želimo da pošaljemo poruku ljubavi i mira“, rekla je Ferida Mešković, volonter Omladinskog centra „Vermont“, jednog od članova mreže „Promoviši pozitivno“.

Nakon zabave za mlađi uzrast, članovi muzičke sekcije organizacije „Svitac“ održali su i mini koncert na Trgu mladih.

„Došao sam kao mlada osoba i kao mladi muzičar da podržim ovaj događaj, da doprinesem ovoj organizaciji, da sviram različite muzičke numere i na taj način prikažem raznolikost. Odziv je stvarno dobar, srce mi je ogomno kada vidim ovoliki broj ljudi koji je došao da podrži nešto ovako pozitivno,“ rekao je Adin Midžić, član Omladinske organizacije „Svitac“ iz Brčkog.

Najčešće pitanje mališana po završetku druženja je bilo „da li će ovo biti ponovo i kada“, što dovoljno govori o tome da je „Dan dječije radosti“ uspješno organizovan i da su mališani željni igre i druženja, raznolikosti, da je njihovo srce čisto i da su otvoreni da prime ljubav i radost, ako je iskrena.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime