Dobrodošli u Brčko Distrikt

481

Iz strane zemlje pa pravac u klupu 1. razreda Gimazije i na čas sprskog jezika… Reče profesorica tema pismenog rada je “Naš grad”. Upitah drugaricu iz klupe da mi pojasni šta znači pisati pismeni rad i dobih odgovor da je to rad u kome opisujem svoj grad ali sa mnogo metafora iz svog ličnog ugla. Nisam imala predstavu ni stav, a ćirilicu sam skoro skroz zaboravila… Moj rad je glasio otprilike ovako: ”Živim u “Eš” naselju preko puta Gimnazije. Kada krenete pravo tu vam je Gradski park, a ako nastavite dalje doći ćete do centra… Nastavila sam tako sa sve geografskim opisom grada i “začinila” rad poetskom metaforom kao što mi je objašnjeno: ”Na prozoru vidim pokislog vrapca koji se smrzava.” Ogorčena svojim neznanjem predadoh rad na latinici profesorici srpskog i dobih keca uz podsmijeh cijelog razreda. Kada bih imala priliku da ga pišem ponovo glasio bi otprilike ovako:

Dobrodošli u Brčko Distrikt – grad multietničke administracije u kome su sve nacije ravnopravne a nijedna zadovoljena. Grad u kome se „gradi“ sredina koja treba da postane uzor svim građanima BIH, a opet nekako svi iz njega bježe. Grad u kome se gradonačelnici i zaposlenici biraju prvenstveno po nacionalnoj osnovi, a tek onda po sposobnostima. Grad stranačkih medija pod kontrolom ideoloških i političkih partija u kojima rade „novinari“ marionete za bijedni komad hljeba. Tu ulizica pronalazi svoje mjesto, a konformizam je pravilo u načinu razmišljanja.

Grad u kome se vjeruje poltronima koji su svoje umjeće dupelizaca pekli godinama, a koje je ipak najviše uslovljeno genetskim nasleđem. Grad propalih projekata napisanih u svrhe lične dobiti i zamajavanja omladine. Grad u kome se predaju tri različita jezika, različite istorije i geografije u svrhe što ranije indoktrinacije djece koja moraju biti dobro potkovana za buduće ratove i sukobe.

Grad u kome se crkve i džamije grade brzo a preduzeća raspadaju jož brže-u prve niko ne ide, u druge ne mogu da uđu jer čekaju red na birou.Grad u kome svakoga zanima gdje ko ljetuje i zimuje a nikoga ko su oni što kopaju po kontejnerima.Grad u kome sitni preduzetnici i vlasnici kafića glume baje djevojčicama koje ne mogu da zarade za novu haljinu.Grad u kome su udarni događaji obilježavanje godišnjice na spomenicima poginulih ratnih boraca i otkopavanje novih grobnica propraćeni gradskim izložbama mrtvih kao narodna senzacija.

Grad bez bioskopa i jednogodišnjim pozorišnim susretima odabranih predstava sa temam ratne politike obavijene pod plaštom humora.Grad u kome su kulturno-umjetnička društva najveći izraz i vrhunac umjetnosti.Grad u kome se pripravnički dobija tek nakon protesta ispred zgrade Vlade.

Dobrodošli u Brčko-proviciju što propada uz obalu rijeke Save!

(brckodanas.com)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime