Dogodilo se na današnji dan – 14. jun

54

Današnji dan posebno je zanimljiv Amerikancima, jer je 14. juna 1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva zastava SAD-a sa zvijezdama i crveno-bijelim crtama. Američka kopnena vojska najveća je i najstarija grana Oružanih snaga Sjedinjenih država. Oformljena je zbog potreba Američkog rata za nezavisnost, a po završetku dugogodišnje revolucionarne borbe Kongres ju nije raspustio nego proglasio službenom vojskom SAD-a. Pretpostavlja se da Kopnenu vojsku sa svim ograncima danas čini preko milion vojnika.

Zastava “Stars and stripes” zamijenila je na današnji dan 1777. staru na kojoj je u gornjem lijevom uglu bila zastava Velike Britanije. Broj bijelih zvjezdica na tamno-plavoj podlozi otada simbolizuje broj saveznih država, dok vodoravne crte predstavljaju 13 početnih kolonija.

Treći veliki događaj 14.juna dogodio se za SAD 1900. godine kada su Havaji službeno pripojeni američkom teritoriju. Uprkos velikoj želji Washingtona da ostrva postanu i nova savezna država, Havaji su zadržali autonomnu upravu narednih 60 godina.

Voz s poljskim političkim zatvorenicima krenuo je polako 14. juna 1940. prema nekadašnjoj vojarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske – bio je to prvi konvoj zatvorenika za logor smrti Auschwitz gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 miliona ljudi.

Walt Disney je 1942. izdao popularan crtani Bambi. Animirani film nastao je prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena i jedan je od rijetkih radova Walt Disneyja u kojem nema nimalo traga ljudskom postojanju. E

lvis Presley je 14. lipnja 1953. završio srednju školu Humes u Memphisu. Zanimljivo je da mu je učiteljica muzičkog redovno zaključivala niske ocjene iz pjevanja uz komentare da “nije talentovan za muziku”.

Alois Alzheimer, njemački psihijatar i neuropatolog koji je zaslužan za prvi opis demencije, bolesti koja je kasnije dobila njegovo ime, rođen je na današnji dan 1864. U Argentini je 14. juna 1928. na svijet došao veliki revolucionar Ernesto Che Guevara. Rođendan slave bogataš Donald Trump, pjevač Boy George i tenisačica Steffi Graf.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime