Dogodilo se na današnji dan – 19. decembar

47

Početak rata za nezavisnost SAD donio je i jednu kulturnu notu, pa je na današnji dan 1776. godine Thomas Paine objavio svoj prvi esej, u kojem je zapisao čuvenu izreku “Ovo su vremena koja dovode u iskušenje čovjekovu dušu”. Kultura obilježava ovaj datum na više načina, a jedno od antologijskih djela svjetske književnosti, “A Christmas Carol” Charlesa Dickensa izdano je na današnji dan 1843. godine.


Tek godinu dana nakon završetka Drugog svjetskog rata došlo je do novog sukoba, koji se na sreću nije uspio globalno proširiti, no aktivirao je krizno žarište koje se nije smirilo sve do početka sedamdesetih godina. Naime, snage Ho Chi Mina su u tadašnjoj Indokini napale francuske postrojbe, i označile početak bure na tom poluostrvu.


Američki svemirski program deset se godina intenzivno bavio Mjesecom, a na ovaj dan 1972. godine zadnja kapsula, Apollo 17, spustila se u Pacifički ocean i označila kraj slanja ljudskih posada na Mjesec.


Poslednji dani kolonijalnog poretka u Aziji počeli su se nazirati 1984. godine, kada su Velika Britanija i Kina potpisale sporazum o povratku Hong Konga pod kineski suverenitet s datumom prijenosa 1. Jula 1997. godine.


Rođendani poznatih počinju s Edith Piaf, legendarnom francuskom pjevačicom, a slavili bi ga ili slave i poznati gitarista Alvin Lee, Marianne Faithfull, glumica Daryl Hannah, košarkaši Kevin McHale i Arvydas Sabonis i skijaš Alberto Tomba.

(Metro-portal)