Dva lica optužena za tešku krađu novca iz porodične kuće

115

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Lazarevića i Muharema Kovačevića zbog osnovane sumnje da su prije tri mjeseca iz kuće P.C. u naseljenom mjestu Čađavac kod Brčkog oduzeli veću količinu novca.

Lazareviću i Kovačeviću stavljeno je na teret da su 23. juna po prethodom dogovoru i s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi na naročito drzak način iz kuće C.P. u Čađavcu ukrali najmanje šest hiljada i šest stotina KM. Oni se terete da su znajući da C.P., koga su od ranije poznavali, u kući drži novac, prevarno ušli u unutra, pa nakon što ih je oštećeni pokušao istjerati, iz ruku mu istrgnuli lovačku pušku, a novac pronašli i oduzeli. S tim u vezi, njih dvojica optuženi su za krivično djelo Teška krađa iz člana 281 stav (1) tačka 2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Podizanjem optužnice, koja je ubrzo i potvrđena pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, intenzivno i sveobuhvatno vođena istraga u ovom slučaju okončana je za nešto više od tri mjeseca.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.