Evropska noć istraživača ove godine i u Brčkom

76

U petak 28. septembra 2018. godine od 17:00 časova Evropska noć istraživača ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu i po prvi put u Brčko.

Ovaj festival nauke i istraživanja od 2005. godine održava se u brojnim gradovima Evrope, uvijek posljednjeg petka u septembru, među kojima su od 2012. godine i gradovi BiH. Značaj Evropske noći istraživača najprije su prepoznali u Banjaluci, a potom i u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Trebinju i Goraždu. Ove godine učestvuju i Tuzla, Zenica, Konjic i Brčko.

Evropsku noć istraživača u Brčkom realizuje Omladinska organizacija “Mali princ” uz podršku “Poliglota” instituta, sa ciljem da pokažu da nauka prožima svaki aspekt našeg života i da je zabavna.

“Naš slogan je “Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike” sa namjerom da proslavimo kreativnu stranu nauke i kreativni proces naučnog dostignuća. STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Mathematics) je zapravo akronim za nauku, tehnologiju, preduzetništvo, umjetnost i matematiku, a sebi smo postavili izazov da stvorimo priliku za izuzetne ljude koji rade u ovim oblastima u Bosni i Hercegovini da pokažu šta znaju i da svoje znanje prenesu na druge”, kažu u organiazciji ovog svojevrsnog naučnog festivala.

Istraživači manifestacije u Brčkom u petak od 17:00 časova moći će da posjete radionice, prezentacije, eksperimente, predavanja, programe i susrete u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH u Vijećnici, Američkom kutku u Biblioteci, Muzeju Brčko distrikta BiH, sali “Partizan”, Fondaciji – legatu “Ekmečić” i Ficibajeru gdje će se sve završiti iza 21:30 h druženjem sa Urošem Petrovićem uz logorsku vatru i zagonetne priče.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i preduzetnika, kao i podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Evropska noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, radi promocije naučnih dostignuća, istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

“Vodeći se idejom da grad Brčko treba da (p)ostane grad otvorenih vrata za istraživanja, razvoj, umjetnost, aktivizam, učenje i kreativnost, shvatili smo da je prvi veliki korak priključiti se velikom i značajnom projektu posvećenom nauci i istraživanju. Realizacijom ovog projekta želimo da stvorimo platformu za nove ideje, realizaciju naučnih projekata, istraživanja te da približimo prvenstveno djeci i mladima nauku kroz inovativan i zabavan način”, kažu u Omladinskoj organizaciji “Mali princ”.

Ulaz u sve objekte i na sve sadržaje je besplatan, a čitavu priču učiniće još interesantnijom odgonetanje zakonetki na svim lokacijama.
Program možete pronaći na http://www.nocistrazivaca.ba/program/brcko/.