Formirana radna grupa “Žene u Policiji”

102

U Policiji Brčko distrikta BiH formirana je radna grupa pod nazivom “Žene u Policiji” sa ciljem da kod mlađih generacija, posebno ženske populacije, pobude interesovanje za policijski rad i školovanje za policijski posao. Tim povodom organizovano je i predavanje o temi “Žena u policiji”.

U Policiji Brčko distrikta BiH svega je 14 ovlaštenih službenih lica žena. 12 % zaposlenih u Policiji čine žene, te je namjera ove grupe da upoznaju građane šta je to što one rade i šta je generalno policijski posao.

Svjetlana Savić, pripadnica Jedinice kriminalističke policije, rekla je da im je “želja da animiraju djevojčice koje završe srednju školu da više upisuju policijske akademije, kriminalistički fakultet, školu unutrašnjih poslova” te da će raditi na tome da ih motivišu i probude im želju da se bave policijskim poslom.

Željka Mileusnić, pomoćnica komandanta za zakonitost rada Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, kaže da naša zemlja još nije dostigla evropske standarde kada je riječ o zastupljenosti žena u policiji, posebno kada je riječ o statusu policijskih službenika. Ali, ono što je bitno, ističe Mileusnićeva, je da se ti standardi prihvataju i da se radi na jačanju uloge žene u policiji, te da shvatamo da su žene neophodne u policijskim i uopšteno bezbjednosnim strukturama.

“Osobine koje krase ženu, posebno vještine komunikacije, intuicija, disciplinovanost, odgovornost, mislim da su one neophodne za unapređenje policijskog posla. Neke žene jesu zadovoljne sa svojim poslom, ali još nemamo iste mogućnosti kao muškarci, dakle mi tražimo iste mogućnosti, podršku od naših muških kolega i ako realno sagledamo stvari, ta podrška i postoji. Žene na rukovodnim funkcijama do sada zasigurno su postavljene od strane muškaraca”, rekla je Željka Mileusnić.

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH, rekao je da se vodi računa o zastupljenosti žena u Policiji. “Imamo policijskog službenika ženu koja je rukovodilac u kriminalističkoj policiji za najteže oblike kriminaliteta. Procenat žena, vjerujem, da će ići ka višem i mi vodimo računa da zastupljenost žena bude veća. Mi bez žena ne bi mogli funkcionisati i mnoge radnje koje izvodimo na terenu, one radnje koje nisu uočljive, mi ne bi mogli izvoditi da njih nemamo”, rekao je šef Policije.

Predavanje “Žena u Policiji” organizovano je pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde SAD, a u okviru programa za pomoć policijskim, sudskim i tužilačkim agencijama u BiH.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime