“Komunalno Brčko” da odustane od poskupljenja struje

61

Skupština distrikta Brčko naložila je Javnom preduzeću “Komunalno Brčko” da odustane od poskupljenja struje, a ukoliko dođe do poskupljenja od 1. jula da razliku povećanja pokrije sredstvima iz neraspoređene dobiti.

Ovom komunalnom preduzeću je naloženo da o eventualnom poskupljenju električne energije krajnjim potrošačima informiše Vladu distrikta najkasnije 60 dana prije poskupljenja.

Donošenju zaključka prethodila je višečasovna rasprava o sadržaju informacije koja se odnosi na isporuku električne energije potrošačima u distriktu. Poslanici su uputili kritike “Komunalnom Brčko” da je sačinilo nepovoljan ugovor sa Elektrodistribucijom Federacije BiH o ispurici električne energije distriktu u drugoj polovini ove godine usljed čega bi od 1. jula uslijedilo povećanje njene cijene za oko 23 odsto.

Skupština distrikta Brčko zadužila je zaključkom Nadzorni odbor Zdravstvenog centra Brčko da izvrši uvid u zakonitost naplaćivanja naknade volonterima koji su zaključili ugovore sa tom ustanovom.
Precizirano je da će informaciju o realizaciji ovog zaključka Nadzorni odbor dostaviti brčanskom parlamentu u roku od 15 dana po njegovom usvajanju.

Ovim je okončana sjednica Skupštine distrikta koja je bila prekinuta 22. juna, te je počela novo zasjedanje na čijem dnevnom redu je bilo desetak tačaka od kojih je polovina povučena s obzirom na to da predložena akta nisu usklađena sa statutarnim i zakonskim odredbama.

Tako je izostala rasprava u proceduri prvog čitanja o Nacrtu zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u distriktu Brčko.

Konstatovano je i da na sjednici nisu ispunjeni uslovi za glasanje, jer nedostaje potreban broj afirmativnih glasova predstavnika hrvatskog naroda u zakonodavnoj vlasti pa je odgođeno donošenje odluke o imenovanju vršilaca dužnosti direktora javnog preduzeća “Komunalno Brčko” i Fonda zdravstvenog osiguranja distrikta Brčko.

(SRNA)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime