Ministar Đokić u posjeti Brčkom

35

Ministar Đokić u posjeti Brčkom – Vlada RS odobrila 1.250.000 KM za nove projekte u Brčkom

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić razgovarali su danas u Brčkom o projektima koje je Vlade RS odobrila za podršku infrastrukturnim potrebama na području ove lokalne zajednice.

Ministar Đokić rekao je da su odobreni projekat za izgradnju dječijeg vrtića na području Mjesne zajednice Grčica u vrijednosti od 400.000 KM i projekat izgradnje i uređenja dva sportska terena s vještačkom travom u vrijednosti od 350.000 KM, te da su nakon dužeg perioda riješeni lokacijski uslovi za izgradnju spomen-sobe u Mjesnoj zajednici Grbavica u vrijednosti od 500.000 KM. Odobrena su i dodatna sredstva za uređenje ove spomen-sobe u vrijednosti od 50.000 KM.

Ministar Đokić je dodao da je ukupna vrijednost ova tri projekta 1.250.000 KM, te podsjetio da je ranije Vlada Republike Srbije putem Vlade Republike Srpske izdvojila oko 1.000.000 KM za izgradnju vrtića u Mjesnoj zajednici Ilićka kao i za projekat vrijedan 500.000 za izgradnju eparhijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Brčkom.

„Zahvaljujem gradonačelniku za punu spremnost za saradnju. Donacija je veoma velike vrijednosti i mislim da su ovo jako lijepe vijesti za Brčko. Očekujem da će Brčko ubrzano, putem svojih nadležnih službi, raditi na tome da se počne raditi i graditi“, dodao je Đokić.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, izrazio je zahvalnost za svu podršku koju Distriktu pruža Republika Srpska, a koja unaprjeđuje život svih građana.

„Osim ovih značajnih infrastrukturnih projekata razgovarali smo i o nastavku aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina električne energije u 2019. godini iz Republike Srpske za Brčko u skladu sa zakonskim procedurama“, dodao je Milić.

Đokić je naveo da bi se trebao nastaviti postupak urednog i sigurnosnog snabdijevanja Distrikta električnom energijom.

„Podsjećam da je Vlada Republike Srpske odobravala, a Elektroprivreda realizovala snabdijevanje električnom energijom potrošača Brčko distrikta BiH od 2008. godine do danas s izuzetkom polovine 2010. godine. Sve godine prije i poslije Republika Srpska je snabdijevala Brčko po cijenama koje su znatno niže od cijena u Federaciji BiH. U procjeni vrijednosti tih sredstava Distriktu smo obezbjedili oko 27.000.000 KM uštede za sve potrošače“, naglasio je Đokić.

On je iskazao spremnost u budućnosti za zajednička djelovanja kako bi se poboljšao kvalitet života građana Brčkog, te povećao broj privrednih subjekata i radnih mjesta.

Prije sastanka sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH, ministar Đokić posjetio je Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ gdje je sa predsjednikom Upravnog odbora Antom Ilićem, direktorom preduzeća Mirsadom Đapom i šefom RJ Elektrodistribucija Arminom Drapićem razgovarao je o mogućnostima nastavka snabdijevanja Brčko distrikta BiH električnom energijom i u 2019. godini.

“S obzirom da prvi tender nije uspio, te da je Elektroprivreda BiH ponudila cijenu po kojoj bi mi u odnosu na procijenjenu vrijednost morali da platimo 7 miliona više nego što je planirano, te da na berzi cijena električne energije svakodnevno raste, svjesni smo da za privredu, građanstvo i JP “Komunalno Brčko” predstoji izuzetno teška situacija, ukoliko Republika Srpska ne bude imala za nas razumijevanje kakvo je imala i prethodnih godina,” rekao je direktor Mirsad Đapo i dodao da u ovom nastojanju za postizanjem najboljeg dogovora očekuje i podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH.

“Voljni smo i u narednom periodu i na bazi ekonomskih inetresa i pokazatelja da nastavimo saradnju. Imali smo i određene vrste primjedbi za takvu saradnju, međutim imajući u vidu status Brčko distrikta BiH i činjenicu da su entiteti i dalje u obavezi da budu pristuni i kontinuirano pomažu životu Distrikta, odnosno izvršenju svih onih funkcija koje su važne za život u ovom gradu, ja sam se prije svega time rukovodio sve ove godine i kao ministar u oblasti za energetiku, ali i u nekim drugim oblastima i dužnostima na kojima sam ranije bio,” rekao je ministar Đokić.

Ministar Đokić je takođe posjetio i Distributivni centar upravljanja čija je osnovna funkcija daljinski nadzor i upravljanje nad elektrodistributivnom mrežom na pdoručju Brčko distrikta BiH.