Na Beogradskom sajmu promocija knjiga Stevana R. Stevića

575

Na 63. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, u subotu, 27. oktobra 2018. godine, promovisane su dvije knjige Stevana R. Stevića iz Brčkog. Riječ je o knjizi aforizama „Pogrešno skretanje“ i knjizi pjesama „Na kružnom toku života“. Na promociji, kojoj su prisustvovali porodica, prijatelji, profesori, studenti i nastavnici na Ekonomskom fakultetu Brčko, gdje je Stevan R. Stević redovni profesor, te poštovaoci dugogodišnjeg stvaranja Stevića i posjetioci sajma, o knjigama su govorili Duško M. Petrović, Maja Kolundžija i Stevan R. Stević.

Izdavač knjiga je Književna zajednica „Vaso Pelagić“ iz Banjaluke, a promocija je organizovana na šzandu izdavača iz Republike Srpske.

Recenzenti knjige aforizama su Vojin Trivunović i Ranko Preradović, a knjige pjesama Stevka Kozić Preradović i Ranko Predarović.

Knjiga aforizama „Pogrešno skretanje“ ima pet ciklusa:
1. Mnogo se žale da su gladni. Gdje baš nama da se žale…?
2. Više ništa nije kao nekad. Sve je kao nikad do sada.
3. Pas je vezan. Čuvajte se čovjeka.
4. Istina je kao lijek. Obično je gorka.
5. Samo ljubav prema fotelji nikada ne blijedi.

„Malo je kod nas intelektualaca, koji otvoreno, na svoj način ukazuju na razne pošasti koje izjedaju društvo, pa i naciju. Stević je, poodavno postao „javni“ govornik. On u tome ima prilično uspjeha. … Sve vrijeme smo na pogrešnom putu, ali se krećemo u pogrešnom smjeru, obrazlaže analitički i aforistički Stević,“ moglo se čuti na promociji.

Knjiga pjesama „Na kružnom toku života“ sadrži četrdeset pjesama, svrstanih u osam ciklusa. Pjesme govore o mladosti i zaljubljivanju, upoznavanju ljubavi kao uzvišenom činu, porodici i djeci, roditeljima, rodnom kraju kojem se svi najradije vraćamo, staroj kući i uspomenama na bezbrižno djetinjstvo.

„U životnu kružnicu naš pjesnik je unio sve ono što je, naprosto morao kazati: od dječijih igara, viđenja radova na selu dječijim, ali i očima zrelog čovjeka, preko igrarija, pravih i onih inih ljubavi, sve do zalaska sunca i sopstvene slutnje zatvaranja te čudotvorne životne kružnice koju posjeduje svako od nas, ali je samo rijetki, poput Stevića, razaznaju i daju joj do značaja. Pišući vrlo lako, skoro naizust, ostvaruje čitku i pitku pjesmu, baš onakvu kakva je po volji i želji ne samo sladokusaca, nego i osrednjih poklonika poezije“, napisao je u svojoj recenziji Ranko Preradović.

Posjetioci promocije zaista su uživali u aforizmima, dosjetkama i pjesama Stevana R. Stevića, ali isto tako se i zamislili nad stvarnošću u kojoj živimo, koja je postala previše inspirativna i sarkastična za aforističare, a nedostižne ljepote za pjesnike.

Stevan R. Stević je rođen 26. marta 1957. godine u Trnjacima, opština Brčko. Doktorirao je statističke nauke na Univerzitetu u Beogradu. Redovni je profesor Statistike na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Piše aforizme, pjesme i kratke priče. Do sada je izdao više samostalnih zbirki različitih žarnova, a zastupljen je i u nekoliko antologija aforizama.