Nakon pola godine BiH ponovo izvozi jabuke u Rusiju

49

Voćari iz Bosne i Hercegovine ponovo mogu da izvoze jabuke u Rusku Federaciju, s obzirom da su nadležni organi u ruskoj zajednici ukinuli zabranu koju su uveli sredinom januara, zbog sumnje u reeksport ovog voća iz Poljske.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je danas za “Nezavisne” da ga je o tome u utorak obavijestio Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, a potvrdu je dobio i od prvog čovjeka ruske fitosanitarne inspekcije.

Šarović je rekao da sve nadležne institucije u BiH – inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom, moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakve zloupotrebe i šverc i dodao da će, bez obzira na ukidanje zabrane, predstavnici nadležnih ruskih institucija nakon berbe doći u posjetu BiH da se informišu o kojim količinama za izvoz i kapacitetu raspolaže Bosna i Hercegovina.

O tome koliko je zabrana izvoza negativno uticala na bh privredu govore uporedni podaci o izvozu za prvih pet mjeseci ove i prošle godine. Naime, u prvih pet mjeseci 2017. izvoz je iznosio 10.638.762 KM, dok je u istom periodu ove godine bio samo 867.639 KM, što predstavlja pad izvoza od čak 92 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH, jer se od ukupnog izvoza jabuka samo osam odsto ne odnosi na Rusiju.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime