Određen pritvor za četvoro uhapšenih u akciji CER

134

Postupajući po prijedlozima Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor za četvoro lica, uhapšenih prije tri dana, zbog sumnje da su se na prostoru Distrikta bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

“Nakon što su otkriveni i primjenom posebnih istražnih radnji nadzirani od mjeseca februara, veći broj osumnjičenih je u utorak, 24.09.2019. godine lišen slobode u okviru policijske akcije kodnog naziva CER. Tužilaštvo Distrikta ispitalo je trinaest osumnjičenih, koji su nakon akcije sprovedeni ovoj instituciji, a za njih šestoro podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta za određivanje pritvora. Prijedlog je podnesen zbog opasnosti od bjekstva ili ponavljanja krivičnog djela, a za određen broj osumnjičenih i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Sud je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva, pa je osumnjičenima D.Š. (30), N.H. (25), A.B. (25) i B.F. (52) odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, dok se za lica D.M. (24) i M.I. (24) oglasio mjesno nenadležnim. O prijedlogu za određivanje pritvora za ova lica odlučivaće nadležni sud u Orašju“, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo provodi istragu protiv ukupno 23 lica zbog osnova sumnje da su od sredine prošle godine na području Brčko distrikta BiH i susjednih opština, putem organizovanih grupa, vršili nezakonitu nabavku marihuane i amfetamina i prodavali ih većem broju lica. Veća količina ovih opojnih droga pronađena je i oduzeta u utorak, tokom pretresa osumnjičenih, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, kao i novcem od prodaje i automatskim oružjem.

„Po određivanju pritvora organizatorima grupa D.Š. i B.F. i njihovim najbližim posrednicima, Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja intenzivnu istragu neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga u ovom predmetu. Osim toga, istraga protiv D.Š. vodi se i zbog napada na službeno lice u obavljanju poslova sigurnosti izvršenog prilikom njegovog lociranja. Organima krivičnog gonjenja dvoje osumnjičenih nedostupno je usljed bjekstva, te je za njima pokrenuta policijska potraga“, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva Distrikta.