Počinje kampanja „Manje ambrozije“

108

Šta je ambrozija
Ambrozija (lat.Ambrosia artemisiifolia) je biljka iz porodice Asteraceae. Na našim prostorima poznata je i kao fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka. Riječ je o korovskoj biljci, a pretpostavlja se da je u Evropu stigla iz Sjeverne Amerike, sa kontaminiranim pošiljkama sjemena. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći i sposobnosti prilagođavanja novim uslovima, lako i brzo se širi na svim vrstama zemljišta.

Najčešće raste na napuštenim površinama, pored puteva, pruga, na međama, javnim i privatnim površinama koje se ne održavaju redovno ili gotovo nikako, na obalama rijeka, zapuštenim gradilištima. S obzirom da je agresivan korov, njegove sjemenke svoju klijavost u zemljištu mogu zadržati i do 30 godina, te se iskorjenjuje jako teško.

Ambrozija ima vretenast i jak korijen, uspravno i razgranato stablo prekriveno sitnim dlačicama, sa naspramnim listovima, perasto podijeljenim u uske režnjeve. Cvijetovi ambrozije skupljeni su u jednopolne glavičaste cvasti na vrhu stabla i grana. Plod ambrozije zove se ahenija i u njemu se nalazi sjeme.

Klimatske promjene omogućavaju ambroziji da duže traje. Iako spada u ljetnje alergije, ostaje aktuelna do kasne jeseni. Visoka temperatura produžila je period cvjetanja ambrozije, pa je polenizacija u nekim područjima moguća od sredine jula, pa sve do novembra.

Ipak, najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu je od druge polovine avgusta do sredine septembra.

Akcija „Manje ambrozije“
Novi šef Inspektorata Brčko distrikta BiH je na svojoj prvoj konferenciji za novinare na ovoj poziciji, najavio da će inspektori u narednom periodu pojačati aktivnosti na suzbijanju ambrozije, a sve u okviru akcije pod nazivom „Manje ambrozije“.

„Inspektori Odsjeka zaštite zdravlja i životne sredine će u narednom periodu provoditi pojačane kontrole javnih i privatnih površina na kojima je primjetan rast ove alergene biljke te preduzimati daljnje aktivnosti u sklopu svojih zakonskih ovlaštenja“, rekao je Bulčević na konferenciji za novinare.

Takvih površina, na kojima je rast ambrozije primjetan, u Brčko distriktu BiH, u Posavini uopšte, ima dosta. Naša država, zajedno sa susjednim, je centar širenja ove biljke u Evropi. S obzirom da Brčko distrikt BiH nema svoj zakon o ambroziji, iskustva sa terena i zaključci inspektora biće proslijeđeni nadležnim institucijama koje bi trebalo u budućnosti da rade na izradi ovog zakonskog akta, čime bi se problem sa ambrozijom mogao rješavati sistematski.

Simptomi alergije na ambroziju
Simptomi alergije na ambroziju su slični simptomima alergije na trave i alergije na polen. Ima ih dosta i stvaraju veliki zdravstveni problem osobama koje nisu otporne na polen ove biljke, a to su: kijanje, svrab i začepljenje nosa, bistra kijavica, suzne i crvene oči, grebuckanje u grlu, kašalj i otežano disanje, te crveni pečati na koži. Alergija na ambroziju utiče i na normalno spavanje, te dovodi do otežanog disanja prilikom jela i pića. Takođe, može da pogorša i simptome astme, konjuktivitisa, nazalne polipoze i dovesti do hronične upale sinusa. Ne postoje podaci koliko ljudi u BiH pati od alergije na ovu biljku, a oni koji otežano žive dok ova biljka cvjeta uglavnom samostalno uzimaju lijekove koji im olakšavaju tegobe.

Suzbijanje ambrozije
Ova korovska biljka veoma se teško suzbija. Stručnjaci preporučuju kombinovanje mehaničkih, tehničkih i agrotehničkih mjera. U mnogim zemljama doneseni su zakoni, uputstva ili odluke o načinima i mjerama obaveznog uništavanja i sprečavanja širenja ambrozije, koji su praćeni i visokim kaznama za nepoštovanje mjera na njenom suzbijanju.

Imajući u vidu navedene karakteristike ambrozije, njeno intezivno širenje i alergena svojstva, mnogi eminentni stručnjaci koji se bave zaštitom životne sredine i poljoprivrede proučavali su načine suzbijanja ove korovske biljke i zaključili da do zaustavljanja širenja ove korovske biljke dolazi sadnjom brzorastućih trajnica, sa mehaničkim načinom uklanjanja i uništavanja ambrozije – tzv. skrining metoda. Jedna od ovih trajnica, koja se pokazala efikasnom u suzbijanju širenja ambrozije, je bijela djetelina.

Ono što je najvažnije jeste da se protiv ove pošasti moraju zajednički boriti i institucije i pojedinci, da bi se suzbilo njeno širenje i ponovni rast na mjestu sa kojeg je jednom uklonjena, čime bi se umanjili zdravstveni problemi sve većeg broja ljudi, među kojima je i značajan broj djece, koji su alergični na ambroziju.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime