Poslovne zone dar sugrađanima

206

Razvoj poslovnih zona na području distrikta, kako bismo privukli strane i domaće investitore, biće jedan od prioriteta vlade kojom rukovodim, rekao je u intervjuu za “Novosti” Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

– Smatram da je distrikt u velikoj prednosti u odnosu na mnoge lokalne zajednice, u kojima je izgradnja poslovnih zona dala prilično dobre rezultate, budući da je u mogućnosti da sam donosi zakone na osnovu kojih direktno može da kreira ambijent za privlačenje domaćih i stranih investitora – obrazložio je Milić.

Novoizabrani gradonačelnik takođe je najavio da će ova Vlada slediti kontinutet prethodne, pre svega u onim područjima delovanja gde su ostvareni rezultati kojima su građani bili zadovoljni.

– Nova vlada može se s pravom nazvati vladom kontinuiteta prethodne, pre svega jer je čine političke partije koje su u njoj i ranije participirale. Bilo je mnogo toga što se može okvalifikovati kao pozitivno u njenom delovanju, pogotovo s obzirom na okolnost da je to bila prva vlada koja je delovala bez aktivne međunarodne supervizije. Za pohvalu je i njen izuzetan angažman u sanaciji materijalnih šteta u vremenu strahovitih poplava 2014. godine – pojasnio je Milić.

Kao negativno u radu prethodne vlade on je apostrofirao njenu političku nestabilnost, koja se ogledala u nekoliko navrata rekonstrukcijama sastava vlade i blokada u radu lokalne izvršne vlasti.

Novi gradonačelnik Brčkog najavio je i definisanje pravnog statusa osnovnih i srednjih škola u distriktu, čime će se, po njegovom mišljenju, obrazovanje izolovati od dnevnopolitičkih uticaja. Osim utvrđivanja mreže zdravstvenih ustanova na području distrikta, gradonačelnik Milić smatra da Brčko u narednom periodu mora postati regionalni zdravstveni centar.

Odgovarajući na naše pitanje kako će ispuniti obećanje dato na predizbornom skupu da će Srpska, sa svojim institucijama, biti prisutnija u distriktu, kao i da će distrikt biti prisutniji u Srpskoj, on je prokomentarisao rečima da Brčko, kao specifična jedinica lokalne samouprave u BiH ostaje i dalje deo slova i logike Dejtonskog sporazuma, jer pripada i jednom i drugom entitetu.

– Konačna arbitražna odluka pominje legitimne interese entiteta u Distriktu Brčko i upravo tako ih kvalifikuje. Od saradnje sa entitetima distrikt može imati samo korist, kao što je, naravno, mogu imati i entiteti od saradnje sa ovom lokalnom zajednicom. Nijedna sredina u BiH nije sposobna da funkcioniše samostalno, bez saradnje sa svojim okruženjem, pa u tom pogledu ni distrikt Brčko nije nikakav izuzetak – ocenio je Milić.

KOLEKTIVNI UGOVOR

GRADONAČELNIK Siniša Milić nagovestio je da bi uskoro moglo da usledi potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, jedine zajednice u BiH koja to još nema potpisano.

– Jedna od oblasti koja nije bila u nadležnosti institucija vlasti u Brčkom bila je oblast rada, radnih odnosa i socijalne politike. Potrebno je da izvršimo izmene u Zakonu o radu, što je i pretpostavka za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora – rekao je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime