Pravosnažna presuda protiv bivšeg poreskog inspektora

103

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je korupciju po optužnici protiv Slobodana Simića (67) iz Brčkog, kojom je ovog bivšeg poreskog inspektora teretilo za primanje mita u postupku kontrole preduzeća T.M. „KARGO“ Brčko.

Optužnicom iz decembra 2014. godine Simiću je stavljeno na teret da je nakon poreske kontrole, koju je 2006. godine proveo u preduzeću T.M. „KARGO“, od direktora preduzeća zahtijevao 10.000,00 KM, od čega mu je data polovina iznosa. On je optužen za krivično djelo primanja poklona i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) za koje je potom prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je krivicu i izrečenu kaznu, te odbio žalbu Simićevog branioca. Uz to, potvrđeno je oduzimanje imovinske koristi od osuđenog, koju je stekao izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 5.000 KM.

Podsjetimo, krivični postupak koji se za davanje poklona Simiću vodio protiv Mladena Tripića, osnivača i direktora kontrolisanog preduzeća, ranije je pravosnažno okončan takođe osuđujućom presudom. Prema dokazanim navodima iz obe optužnice podmićivanje je u ovom slučaju izvršeno sa namjerom da obvezniku kojeg je kontrolisao ne bude obračunat porez na promet proizvoda i usluga za 2004. i 2005. godinu za poslovanje s tzv. fiktivnim firmama.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime