Skupština Brčko distrikta BiH usvojila izmjene zakona o dječijoj i socijalnoj zašiti

96

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je na 30. redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH u drugom čitanju.

S ciljem jačanja podrške pronatalitetnoj politici, amandmanima su poboljšana prvobitna rješenja posebno u smislu veće brige o novorođenoj djeci nezaposlenih majki. Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona materinski dodatak je sa dosadašnjih 15% povećan na 50 odsto prosječne mjesečne neto plate u Brčko distriktu BiH i iznosiće 416 KM mjesečno umjesto dosadašnjih 125 KM. Osim toga, materinski dodatak će se isplaćivati u periodu od 12 mjeseci za svako novorođeno dijete u porodici, a za blizance u periodu od 18 mjeseci. Godišnji iznos sredstava potrebnih za ovu namjenu iznosi 1.137.000 KM.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti Brčko distrikta BiH koji je takođe poboljšan amandmanskim djelovanjem između dva čitanja. Novčani iznos dodatka za njegu i pomoć drugog lica obračunavaće se prema stepenu zavisnosti korisnika. Za korisnike koji su potpuno zavisni dodatak za njegu i pomoć drugog lica iznosiće 25%, za tešku zavisnost 18%, za umanjenu zavisnost 12% i malu zavisnost 7% prosječne plate ostvarene u Distriktu u prethodnoj godini. Lica s potpunom i teškom zavisnošću imaće i pravo na personalnu asistenciju, a izmjenama i dopunama ovog zakona obuhvaćena su i djeca sa rijetkim oboljenjima. Finansijska sredstva koja su potrebna za ove namjene na godišnjem nivou iznose oko dva miliona maraka.

U drugom čitanju usvojen je Nacrt zakon o izmjenama i dopuni Zakona o upravnom postupku, a poslanici su razmatrali i u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Pravobranilaštvu Brčko distrikta.

Usvojeno je i više odluka o utvrđivanu javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

Sjednica je prekinuta nakon rasprave o cjenovniku usluga prikupljanja i odvoza smeća JP “Komunalno Brčko“ i biće nastavljena za dvije sedmice.

Skupštinskom zasjedanju prethodila je prezentacija Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta.

„Zalažem se da se u zakon ugradi sve što je potrebno kako se ne bi ugrozio princip pravednosti oporezivanja“, rekao je Mato Lučić direktor Direkcije za finansije nakon rasprave poslanika koji su iznijeli niz primjedbi i dodao da bi zakon trebao biti u primjeni od 01.01.2019. godine.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta rekao je da će Vlada uskoro razmatrati i utvrđivati nacrt izmjena i dopuna ovog zakona.

„Sve ono što je predmet opravdanih primjedbi i kritika može se ispraviti kroz amandmansku proceduru, a na nama je da pokažemo da smo zaista opredijeljeni da uvedemo fiskalizaciju“, rekao je Milić.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime