STEM akademija u Brčkom počela sa radom

139

STEM akademija u Brčkom počela je da radi ove sedmice. Novi STEM genijalci upoznali su sa pojmovima algoritma i programa, te drevnom matematičkom igrom Tangram.

“Sat i po vremena, odnosno dva školska časa, koliko traje sedmično druženje, učenje, rad i zabava, prošla su vrlo brzo. Kombinacija offline i online aktivnosti držala je pažnju ovoj znatiželjnoj djeci koja su zakoračila u magični svijet STEM znanja”, kažu u STEM akademiji.

Djeca se na zabavan i kreativan način obrazuju za novo doba digitalne budućnosti i jako su uzbuđeni i nestrpljivi da nauče što više i da se pozabave kreativnim projektima, među kojima je sviranje na bananama ili gitarama od kartona.

“U budućnosti će naša djeca zarađivati tako da kreiraju software i uređaje za razne poslove, tehnologija će zamijeniti ljude u brojnim aktivnostima. Da bi se pripremili za to doba, moraju da budu potkovani odgovarajućim znanjima iz domena savremene digitalne tehnologije”, smatraju roditelji, koji su upisali svoje mališane na ovu akademiju.

U svijetu je sada već uobičajeno da se takve kompetencije zovu „STEM znanjima“. Skraćenica STEM dolazi od riječi Science, Technology, Engineering & Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

“Ovaj tip znanja mi roditelji u ovom trenutku i u području u kojem živimo, moramo djeci obezbjediti sami, jer to učenje i takva znanja još ne dobijaju ni blizu dovoljno kroz formalni sistem obrazovanja, i pitanje je da li i hoće u skoroj budućnosti, jer su kod nas kreda i tabla i dalje osnovna sredstva za rad u školama, a tehnologija neumitno napreduje”, smatraju roditelji.

Visoka škola eMPIRICA prva u BiH donosi STEM revoluciju pod sloganom „JA raSTEM“ i obrazuje NOVU DJECU ZA DIGITALNO DOBA. Ukoliko želite da upišete svoje dijete u program STEM akademije, još nije kasno. Za više informacija kontaktirajte stem@empirica.ba ili 063/043-088.