U Brčkom obilježen “Dan rozih majica”

114

Dan rozih majica ili Pink Shirt Day obilježen je po treći put ove godine u više od 100 škola i 35 gradova širom Bosne i Hercegovine. Milioni mladih u cijelom svijetu obilježili su Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama nazvanim “Dan rozih majica” zbog dječaka u Kanadi koji je bio izložen vršnjačkom nasilju kada je u školu došao u majici roze boje zbog podrške svojoj majci koja je bolovala od karcinoma.

Zbog nasilja kojem je bio izložen od strane jedne grupe učenika, druga grupa se zgrozila i odlučila da digne svoj glas protiv nasilnika. Učenici su pokazali svoju solidarnost i podršku dječaku koji je doživio vršnjačko nasilje u školi tako što su se narednog dana pojavili u školi u roze majicama.

Dan rozih majica u svijetu se obilježava od 2007. godine, a u Bosni i Hercegovini od 2016. godine. Ove godine obilježen je pod nazivom “Trend je biti friend”.

Dan rozih majica obilježili su i učenici brčanskih škola.

Vijeće učenika JU Druge osnovne škole u Brčkom organizovalo je za đake projekciju dokumentarnog filma “Ti nisi sam/a”, koji se bavi cyberbullingom odnosno nasiljem na internetu. Nažalost, nasilje nad djecom, eksploatacija i zlostavljanje, te različiti vidovi uznemiravanja djece i mladih neprimjerenim sadržajima posredstvom interneta i mobilne telefonije, postali su svakodnevica, a žrtva može da bude bilo ko. Posljednja istraživanja pokazuju da je u osnovnim školama u BiH čak 43% djece doživjelo neku vrsta nasilja. Vodeći se tom idejom, članovi Vijeća učenika u Drugoj OŠ podijelili su školskim drugovima roze majice, bedževe i flajere na kojima je opisano sve u vezi sa Danom borbe protiv vršnjačkog nasilja i ovogodišnjom temom.

Ukratko, nasilje na internetu je kada jedna osoba ili grupa, bez dozvole snima ili fotografiše druge i to dijeli dalje, zatim kada jedna osoba ili grupa ucjenjuje druge, nasilje je uznemiravanje neprikladnim porukama, pozivima, raznim drugim internetskim sadržajima, nasilje je i objavljivanje privatnih poruka, širenje neistine putem društvenih mreža, neprimjereno i uvredljivo komentarisanje i sl. Đaci su skrenuli pažnju da je važno da onaj ko doživi maltretiranje ili nasilje putem interneta, društvenih mreža i na drugi način, to kaže roditeljima, nastavnicima, pa čak i nadležnim institucijama, jer je cyber nasilje – nasilje kao i svako drugo.

Učenici JU Četvrta osnovna škola u Brčkom takođe su poslali snažnu poruku u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Skrenuli su pažnju da su roditelji, psiholozi i nastavnici najvažnija podrška za sprečavanje nasilja u školama. Lijepo vaspitanje i pristojno ponašanje kreće najprije iz kuće, ali ako do nasilja ipak dođe, važno je da djeca osjećaju sigurnost da o tome otvoreno i bez osude ili daljeg nasilja, mogu razgovarati sa svojim roditeljima, stručnim licima u školi, a na kraju krajeva, i policijom.

Roditeljska zabrana upotrebe interneta, odnosno mobilnih telefona i društvenih mreža, nije rješenje za sprečavanje vršnjačkog nasilja na internetu, kažu učenici, nego je to roditeljska informisanost o sadržajima koje dijete prati i dijeli na mreži, ograničavanje dostupnih sadržaja podešavanjima na aplikacijama i odnos u kojem su povjerenje i istina, najvažniji.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime