U Brčkom se održavaju 34. Susreti pozorišta

116

U okviru 34. Susreta pozorišta BiH u Brčkom, večeras nastupaju glumci Zvezdara teatra iz Beograda koji izvode predstavu „Hipnoza jedne ljubavi“ autora i reditelja Dušana Kovačevića.

Publika je od četvrtka, kada su otvoreni Susreti pozorišta, imala priliku da pogleda predstave Narodnog pozorišta Sarajevo, Gradskog pozorišta Podgorica i Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Selektor ovogodišnje najznačajnije pozorišne manifestacije u Brčkom je teatrolog i dramski pisac Almir Bašović, koji je odabrao pet predstava iz Bosne i Hercegovine i tri iz regiona – Crne Gore, Srbije i Hrvatske, koje se do 24.11.2017. godine bore za nagrade festivala.

Direktor Susreta Jakov Amidžić rekao je da brčanski festival ima tradiciju dužu od 40 godina, te da je izrastao u jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu. Međutim, ono što ograničava grandioznije izvedbe na brčanskoj pozornici je sam prostor u kojem se festival odigrava. „Mi smo i dalje festival koji je nažalost ograničen prostorom, jer mnoge predstave ne mogu stati ovdje, mala je pozornica. Ono što se može uklopiti u naše uvjete, najbolje iz regiona, je ove godine tu,” kaže Amidžić.

Umjetnički direktor Susreta pozorišta je Goran Damjanac, a realizator Rubina Sarajlić. Stručni žiri ove godine radi u sastavu Ljiljana Blagojević, glumica iz Beograda, Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva i Anja Šovagović Despot, glumica iz Zagreba. U žiriju publike su Zoran Tošić, Anel Šuvalić, Šefko Kaloper, Miroslav Gavrić i Branko Brkić.

Susreti imaju i bogat prateći program – predstave za djecu, pozorišno – dokumentarne izložbe, promocije knjiga i časopisa, druženje sa vrsnim glumcima iz BiH i regiona. U noći dodjele nagrada i zatvaranja Susreta biće održan koncert Edina Karamazova.

Više o 34. Susretima pozorišta u Brčkom https://susreti.co.ba/

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime