Učenice iz X OŠ Bijela u SPARKreators ligi

83

Deset učenica Desete osnovne škole u Bijeloj kod Brčkog učesnice su SPARKreators lige zajedno sa učenicama iz još 19 škola u Bosni i Hercegovini.

SPARKreators liga je robotičko takmičenje, koje ima za cilj jačanje informatike i tehničke kulture u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine, ali isključivo među djevojčicama.

Projekat SPARKreatorice realizuje Udruženje Hello World (SPARK school) pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Sarajevu. Ligu su pokrenuli u 2016./2017. školske godine i tada su zainteresovanim osnovnim školama u BiH donirali mBot robote za edukaciju i obučili nastavnike za rad sa njima.

Prošle školske godine su kroz dva kola nagradili najaktivnije i najbolje škole, a liga je nastavljena i školske 2017./.2018. godine. U ovoj školskoj godini osnovne škole imaju priliku da učestvuju na pet kola lige, a upravo juče je završeno treće kolo, na kojem su učestvovale i učenice iz Osnovne škole u Bijeloj, kao predstavnice Brčko distrikta BiH. Nastavnici su na osnovu dobijenih zadataka ocjenjivali učesnice i postavljali video snimke najbolje odrađenog zadatka na Vimeo platformu. Nakon što sve škole dostave rezultate i snimke, ekipa iz SPARK škole će formirati rang listu po regijama.

Cilj projekta je promovisanje STEM-a (science, technology, engineering and mathematics) isključivo među djevojčicama osnovnoškolskog uzrasta. Iako su ovo zanimanja budućnosti, mali broj djevojčica na našim prostorima je zainteresovan za robotiku, automatiku i programiranje, vjerovatno zato što im, nažalost, ovakve edukacije i nisu lako dostupne. Zato je SPARKreators liga odličan način da savladaju početne izazove u robotici i zbog toga nastavnici koji vode učenice kroz takmičenje i podstiču ih na učešće i bavljenje programiranjem i robotikom zaslužuju posebnu pohvalu.

Udruženje Hello World ove školske godine doniralo je ukupno 200 mBot edukativnih robota – po jedan za svaku učenicu, koje one koriste za sticanje znanja iz područja informatike i robotike. Dvije najbolje učenice iz svake škole učestvovaće na državnom takmičenju koje je planirano za 5. oktobar 2018. u prostorijama SPARK-a u Mostaru.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime