Volonteri Crvenog krsta iz Brčkog učesnici vježbe VIHOR 2018 u Mađarskoj

137

Volonteri Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH su, zajedno sa volonterima Crvenog krsta/križa Federacije BiH, kao Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine učestvovali na međunarodnoj kompleksnoj vježbi zaštite i spašavanja VIHOR 2018.

Vježbu je organizovao Crveni krst/križ Mađarske, a održana je od 27. do 30. septembra.

Iz Crvenog krsta Brčko distrikta BiH u timu nacionalnog društva su bili Tim za pružanje prve pomoći i sanitetsko zbrinjavanje kojeg čine Dajana Mihajlović, Tanja Ignjić i Miralem Habibović, te Tim za pretragu terena Milan Dragičević, Samir Muranjković, Darko Tomić i Igor Jeremić, a operacijama Društva Crvenog krsta BiH rukovodio je lider iz brčanske organizacije Crvenog krsta Jasmin Burić, saopšteno je iz Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.

Na vježbi su učestvovale organizacije Crvenog krsta iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovačke, Ukrajine, i naravno zemlje domaćina, kao i druga društva i organizacije koje se bave ili imaju u svom opisu i zaštitu i spašavanje, među kojima su vatrogasci, policija i vojska Mađarske.

“Ovakve akcije unapređuju kapacitete Crvenog krsta Brčko distrikta BiH, kao i ostalih organizacija za odgovor na katastrofe. Nadamo se da će u budućnosti biti još prilika da pokažemo svoje vještine i spremnost kroz ovakve i slične vježbe,” kažu u brčanskom Crvenom krstu.