13 korisnika Državnog projekta stambenog zbrinjavanja dobiće novi dom

19

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je potpisao ugovore za izvođenje građevinskih radova na izgradnji/sanaciji/rekonstrukciji stambenih jedinica za 13 korisnika BH4 potprojekta, koji se realizuje u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja i na području Distrikta.

Milić je rekao da korisnici ubrzo mogu očekivati ulazak i izvođača na teren kako bi konačno dobili svoj krov nad glavom.

„Ovaj program regionalnog karaktera obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Riječ je o projektu Razvojne banke Vijeća Evrope u vrijednosti od oko 450.000 konvertibilnih maraka. Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja je pripremilo neophodne preduslove za realizaciju ovog projekta i, evo, nakon potpisivanja slijedi uvođenje izvođača u radove. Vjerujem da će ovih 13 porodica vrlo brzo dobiti krov nad glavom”, rekao je gradonačelnik Milić.

Šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH Petar Vrhovac rekao je da je od odabranih 13 objekata više od pola za rekonstrukciju.

„Odjeljenje je izvršilo odabir korisnika i obezbjedilo svu drugu prateću dokumentaciju koju je zakon propisao. Objavili smo i javni konkurs za izbor izvođača koji će ovih dana ući na gradilište. Od 13 objekata, više od pola je za rekonstrukciju, dok će se ostali objekti sanirati”, rekao je Vrhovac.

Dragan Krnjić iz Donjeg Vukšića je jedan od 13 korisnika ovog projekta kojem će se kuća izgraditi, jer je, kako kaže, u potpunosti srušena. On je rekao da je srećan što će konačno imati kuću, nakon dugi niz godina, i da se ovome raduje kao i svi drugi koji su u ovom projektu.

Cilj programa je sveobuhvatni doprinos završetku dugotrajne raseljeničke situacije u partnerskim zemljama.