30. godina World Wide Web-a

106

Kada ste jutros kliknuli na neki od web pretraživača, pojavio se nekadašnji računar i informacija da je WWW nastao prije 30 godina.

Naziv World Wide Web – skraćeno WWW, W3 ili samo Web, dolazi iz engleskog jezika, a može se prevesti kao “svjetska mreža”. U engleskom jeziku riječ web ima značenje razgranate i isprepletene mreže, poput paučine, a jedna je od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava pregled raznih dokumenata, raznih veličina i sadržaja, koji ujedno mogu da sadrže tekst, slike, video snimke i druge multimedijalne sadržaje, a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima.

Za korištenje i prikaz sadržaja koriste se kompjuterski programi koji se nazivaju “web browsers” ili web pretraživači.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za internet, ali on to nije, nego predstavlja jednu od  usluga kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računarske mreže.

Svjetska mreža je međunarodna mreža računarskih baza podataka koja koristi internet i njegov poseban sistem za povezivanje informacija. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more sa informacijama koje teku, koje se mijenjaju i po obliku i po sadržaju.

Slobodna razmjena ideja i informacija bila je osnovni postulat širenja mreže, ali i njena podsticajna formula razvoja. Upravo je pojava i brzina primjene mrežne tehnologije potvrdila masovnu društvenu potrebu za novim oblikom razmjene informacija, ali i omogućila bolje razumjevanje novih medija i tehnologije interneta.

Projekat kojim je počeo razvoj Web-a predložili su 1990. godine u CERN-u (Evropska organizacija za nuklearno istraživanje) engleski inžinjer i naučnik Tim Berners Less i belgijski naučnik Robert Cailliau, koji je i dizajnirao istorijski logo.

Mreža može jednostavno da spoji sve oblike digitalnog sadržaja: tekstove, grafičke prikaze, audio i video sadržaje, koji su je odredili kao multimedij. Multimedijalni sadržaji na mreži bili su relativno jeftini i brzi, što predstavlja dva važna zahtjeva koja su presudila u njenu korisnost na globalnom nivou. Mreža uspješno razvija i karakteristiku hipermedijalnosti, odnosno sposobnost istovremenog prikazivanja informacija uz pomoć više medija u više povezanih prozora i panela.

Uočavajući sve veći i nesumnjiv značaj mreže, mnoge medijske kuće koristile su i koriste njen potencijal da, analogno svom već postojećem medijskom formatu, stvore medijski ekvivalent i na svjetskoj mreži. Ona je uslov i okvir, ali i pokretač postojanja elektronskih, mrežnih publikacija. Intrigantna i beskonačna, model je informatičkog povezivanja modernih društava mreža, najavljenih još u radovima prvih sociologa. I ovaj tekst preuzet je sa World Wide Web-a, odnosno internet enciklopedije – Wikipedije.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 11.03.2019. do 17.03.2019. godine
Sledeći postIzmjenjena odluka u postupku carinjenja roba