31. maj – Svjetski dan bez duvanskog dima

45

Povodom 31. maja, Svjetskog dana bez duvanskog dima, Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice objavio je niz zdravstvenih razloga zbog kojih bi pušači trebalo da prihvate i primjene slogan ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije, “Izaberi zdravlje, ne duvan”, jer nije riječ sam o lošoj navici, nego i o jednom od najznačajnijih javno-zdravstvenih problema današnjice.

„Pušenje u najširem smislu označava aktivnost udisanja dima biljki koje se koriste za tu namjenu. Ovaj pojam se najčešće koristi kada se misli na korištenje duvanskih proizvoda u vidu cigara, cigareta, lula, nargila i slično, ali duvanski proizvodi mogu se konzumirati i na drugi način, npr. žvakanjem. Bez obzira na koji se način koristi, duvan je veoma štetan po organizam, ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

„Duvan sadrži više od 7.000 različitih tvari, od kojih je za oko 5.300 dokazano da su štetne, a neke od njih su arsen, od davnina poznat kao vrlo jak otrov, kadmij, koji se nakuplja se u jetri, bubrezima i kostima, a može se zadržati u organizmu i do 30 godina, olovo, koje je klasični hronični otrov koji negativno utiče na svaki sistem u tijelu, a najosjetljiviji je centralni nervni sistem, te formaldehid, koji je vrlo otrovan bezbojan plin. Uz njih, u duvanu se nalaze i rastvaraju korištenjem duvana i radioaktivni Polonij-210, koji se taloži u plućima, jetri, bubrezima, a posebno u koštanom tkivu, zatim berilijum, povezan sa nastankom karcinoma pluća, potom nikotin, koji se povezuje sa stvaranjem ovisnosti, te katran, koji mehanički oštećuje pluća zbog naslaga nastalih vremenom, a i zbog hemijskog sastava ovih naslaga“, navodi se u saopštenju instituta.

„Mnogo je zdravstvenih komplikacija i stanja koje je moguće povezati sa ovom navikom. Osim karcinoma pluća, usne šupljine, grla i jednjaka, sa konzumacijom duvanskih proizvoda moguće je povezati razne bolesti srca i krvnih sudova, reumatodini artritis, neke vrste leukemija, te hronične bolesti, npr. dijabetes. Procjenjuje se da godišnje u Evropi od stanja koja se mogu povezati sa konzumiranjem duvanskih proizvoda umre 1,2 miliona ljudi. Statistički posmatrano, smrtnost uzrokovana pušenjem je pet puta veća od smrtnosti usljed saobraćajnih nesreća, ubistava i samoubistava“, ističe Hasanica.

Štetan uticaj ima i nargila, jer sva dosadašnja istraživanja o uticaju nargile na zdravlje ljudi, izvještavaju o štetnim efektima po zdravlje ljudi, najviše na pluća i mozak. Rezultat upotrebe nargile može biti hronični bronhitis, upala pluća, gubitak imuniteta, infekcija bacilom tuberkuloze itd. Neophodno je precizno specificirati sastav nargile, zabraniti korištenje maloljetnicima, te informisati javnost o njenoj štetnosti. Nargilom se unosi nikotin koji stvara ovisnost, ugljen-monoksid, te niz drugih štetnih supstanci. Prestanak djelovanja supstanci iz nargile izaziva simptome apstinencije, glavobolju, manjak koncentracije, pažnje, napetost, agresivnost, neraspoloženje, depresiju, navodi se u saopštenju Instituta.

Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana i duvanskih proizvoda u Brčko distriktu BiH stupio je na snagu krajem decembra 2017. godine. Zakonom se zabranjuje upotreba duvana i duvanskih proizvoda na svim javnim mjestima namijenjenim za pružanje usluga za javnost i mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, uključujući i javne ustanove.

Vlasnici ili korisnici prostora gdje je pušenje zabranjeno moraju postaviti vizuelne informacije o zabrani pušenja. Izuzetak su ugostiteljski objekti čija površina je do 50 metara kvadratnih gdje se ne prodaje ili poslužuje hrana i gdje se vlasnici ovih objekata mogu opredijeliti jesu li objekti izričito namijenjeni za pušače ili nepušače, a što označavaju vizuelnom informacijom u skladu sa ovim zakonom.

Za nepoštovanje Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH novčane kazne propisane zakonom kreću se do dvije hiljade maraka.