360.000 KM za studentske stipendije iz Budžeta Distrikta za 2018. godinu

115

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su danas Odluku o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1.1. do 31.12.2018. godine.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović rekao je novinarima nakon sjednice da je za ove namjene iz budžetskih sredstava izdvojeno 360.000 KM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Stipendije će biti isplaćivane deset mjeseci po 200 KM za redovne studente drugih i starijih godina, kao i učenicima generacije srednjih škola i učenicima koji su imali prosjek 5,00 tokom četverogodišnjeg školovanja. Bitnijih novina u usvojenim odlukama nema osim što je komisija dala prijedlog da porodica koja ima učenike u osnovnoj, srednjoj školi i na fakultetima ima određene benefite“, istakao je Osmanović.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije kao i Smjernice za izradu kodeksa ponašanja zaposlenih u ovoj kancelariji.

Danas je održana i vanredna sjednica Vlade na kojoj je usvojen četvrti dio Programa utroška sredstava u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenju za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organiazcijama i udruženjima građana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Riječ je o grantovima za 69 mjesnih zajednica i udruženja, a ukupan izdvojeni iznos za četvrti dio programa je 608.750 KM. U ovoj godini imamo trend povećanja broja grantova, njih ukupno oko 400, a iznos sredstava je 3.700.000 KM“, saopštio je Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Blažić je ovom prilikom rekao i da Odjeljenje koje on vodi priprema izmjene zakona koji tretiraju oblast dodjele grantova.

„Definisaće se oblasti od javnog interesa za Brčko distrikt BiH i nakon toga će uslijediti odluka o budžetskom sufinansiranju i finansiranju. Svi grantovi koji se budu dijelili iz budžeta imaće svoju jasnu namjenu i moraće proći kroz javni poziv i jasno bodovanje, odnosno moraće da imaju društvenu korist“, zaključio je Blažić.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime