5. oktobar Međunarodni dan učitelja

102

Danas se širom svijeta obilježava Dan učitelja. Unesco je 1994. godine proglasio 5. oktobar Danom učitelja, u spomen na isti datum na koji je 1966. godine potpisana preporuka o statusu učitelja.

Mnogi su iskoristili ovaj dan da odaju dužnu pažnju, počast i poštovanje učitelju – jednom od najvažnijih stubova razvoja bilo kojeg društva, nekom lijepom rečenicom, crtežom ili porukom.

Cilj ovog dana jeste da se istakne vrijednost uloge učitelja u društvu, ali i da se po ko zna koji put skrene pažnja na to da je država obavezna da obezbijedi normalne uslove za rad za učitelje, nastavnike, profesore, predavače da bi mogli da ispunjavaju potrebe đaka za znanjem, jer bez kvalitetnih uslova za rad za učitelje, nema ni kvalitetnog obrazovnog sistema.

U Brčkom povodom Dana učitelja nema nastave, a organizovana su učenička takmičenja i sportska nadmetanja, dok će večeras biti upriličena svečana akademija..

Međutim, rijetki su oni koji će glasno da kažu da se učitelji svakodnevno bore sa obrazovnim sistemom kakav danas imamo.

Knjige često nisu usklađene sa nastavnim planom i programom, pa su mnogi učitelji i nastavnici prisiljeni da djeci kopiraju lekcije iz raznih udžbenika (iako je to kršenje autorskih prava) ili da im diktiraju lekcije. Kopiranje dovodi do novog problema jer vrlo često u školama nema papira za kopiranje/štampanje, tonera, pa čak ni štampača ili kopir aparata, pa se učitelji nekako dovijaju ili iz svog džepa odvajaju sredstva za ove potrebe. Često nedostaju i krede, spužve i drugi pribor za rad. O nekim tehnološkim dostignućima, laboratorijama, kabinetima za praktičnu nastavu, projektorima, tabletima, elektronskom dnevniku i sl., i da ne govorimo. Kod nas je kreda još osnovno sredstvo za rad učitelja.

Sa druge strane, nekada se učiteljeva riječ i prijekor cijenila više od roditeljske. Danas roditelji često djeci kažu “ma pusti učitelja, šta on zna” i tu se gubi poštovanje i važnost učiteljske struke. Više se obraća pažnja na prava, manje na dužnosti, umjesto da postoji ravnoteža, da dijete pazi na času, prati nastavu, pamti šta ima za domaći rad, redovno uči i tako se razvija i napreduje, da bi jednog dana bio koristan i pouzdan član društva. I da zaista i istinski poštuje i uči od svog učitelja.

Mnogo toga ne štima u našem sistemu obrazovanja. Možda zato što među donosiocima odluka ima mnogo neobrazovanih, pa jednostavno ne razumiju ili ne mogu da uvide da se na obrazovanju ne štedi, da se obrazovanje ne smije zanemarivati, da obrazovanju ne uskraćuješ priliku da se razvija, jer ga tako uništavaš, a time uništavaš i budućnost svoje zemlje.