60 radova na izložbi Likovnog ateljea Instituta Poliglota

220

U prostorijama Instituta Poliglota u Brčkom sinoć je upriličena izložba radova polaznika likovnog ateljea koji vodi arhitekta Gabrijela Ljoljić Đurđević.

Izloženi su radovi 15 polaznika, nastali od septembra prošle godine do sada.

 

S obzirom na situaciju sa COVID-19, izložba je bila organizovana za roditelje i najbliže srodnike polaznika, koji su bili oduševljeni viđenim, a ovim putem prezentujemo široj publici šta su to mali umjetnici radili, posebno intenzivno u protekla tri mjeseca.

„Moje je zadovoljstvo još veće. Mi smo prošli nekoliko tehnika od početka, najviše smo radili akril na papiru, a djeca imaju mogućnost da eksperimentišu i sa drugim tehnikama i materijalima. Večeras smo izabrali najreprezenativnije radove, a u ateljeu ih ima još. Ja se trudim da svako dijete ostvari svoj puni potencijal, koji može u datom trenutku, poštujem njihove želje što se tiče rada, detaljnosti i usmjeravam ih koliko mogu, a sve opet zavisi od uzrasta djeteta. Proces teče tako da se radi na zadatu temu, nekada radimo reprodukcije, nekada imaju slobodu da izaberu temu, sve je zaista podređeno djetetu,“ kaže voditeljica radionica Gabrijela.

Institut Poliglota u svim sferama rada podstiče na učenje i širenje obrazovanja, te razvija dječiju kreativnost i maštu.

„Kreativnost je važna u svim oblastima života. Ona traži da se za nešto što je već riješeno, pronalaze nova rješenja, pa su kreativni ljudi u svim sferama života sigurno uspješniji. Poliglota u svim svojim programima razvija kreativnost, a mi se na likovnim radonicama posebno trudimo da naša kreativnost dođe do izražaja. Ono što je jako važno jeste da se djeca međusobno podržavaju i bodre, a mi ih takođe učimo i kritičkom mišljenju, da znaju da procijene tuđi rad, ali samo sa svrhom unapređenja rada i daljeg razvoja i rasta i kao umjetnika i kao ličnosti,“ ističe Gabrijela.

Slikarskim radionicama, koje se održavaju srijedom i četvrtkom u popodnevnim-večernjim terminima, mogu da se pridruže svi zainteresovani dječaci i djevojčice, nije potrebno da imaju prethodno predznanje o slikarskim tehnikama, pravcima, slikarima i drugim umjetnicima, jer sve to svakako uče u ateljeu.

„Ovdje generalno dolaze djeca koja vole umjetnost, čiji talenat ili kreativnost su primjetili roditelji, vaspitači ili nastavnici i podržali ih da to dalje razvijaju. Mi se ovdje družimo, pričamo i stvaramo i dva sata sedmično stvarno brzo prođu, a na kraju svakog časa imamo rezultat. Pozivamo sve koji žele da se umjetnički izraze, da nam se pridruže. Prvi čas je pokazni, a ako im se dopadne, onda se upisuju na radionice,“ dodaje Gabrijela.

Likovne radionice organizuju u skladu sa trajanjem školske godine, te oni koji žele da provjere da li je ovo za njih, u narednih par sedmica mogu doći na pokazni čas, pa od septembra krenuti sa redovnim pohađanjem.