707 prvačića sutra u brčanskim školskim klupama

95

Na području Brčko distrikta BiH sutra počinje prvo polugodište školske 2018/2019. godine. U prvi razred kreće 707 mališana, 46 više nego prethodne školske godine, kada je u prvi razred krenuo 661 đak.

Najveći broj prvačića upisan je u Prvu osnovnu školu, te će ova škola imati više od 1.500 učenika u ovoj školskoj godini. Zbog većeg broja učenika od kapaciteta škole, postignut je dogovor da dio đaka iz Prve osnovne škole nastavu pohađau prostorijama Gimnazije u Brčkom. Veliki broj roditelja insistirao je da njihov prvačić pohađa baš Prvu osnovnu, zbog čega je uprava škole tražila i izvode o prebivalištu sa tačnom adresom boravka, s obzirom da se pripadnost određenoj školi određuje sa adresom stanovanja. Prva osnovna škola planira i izgradnju aneksa, da bi imali dovoljan broj učionica i prostorija za generacije koje dolaze.

U ostalim osnovnim školama ovakvih problema nemaju. Zbog velikog pritiska na Prvu OŠ, u Drugoj i Četvrtoj OŠ na području grada oformljeno je samo po jedno odjeljenje prvog razreda. U školama kažu da pružaju iste ili čak i bolje uslove za đake, ali se teško takmičiti sa popularnošću Prve osnovne među roditeljima.

Peta osnovna škola ove je godine upisala 24 đaka više nego prošle godine, dok je X OŠ Bijela upisala 18 đaka i isto toliko manje od broja svršenih osnovaca u prošloj školskoj godini. Broj upisanih prvačića smanjen je i u Šatorovićima, Zoviku i Brki, dok je broj svršenih i primljenih osnovaca gotovo izjednačen u Gornjem Rahiću i Maoči.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović sutra će početak nastave obilježiti posjetom Trećoj osnovnoj školi.

Nastava počinje za oko 9.000 učenika osnovnih i srednjih škola, te svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i profesorima želimo uspješnu školsku godinu i savladano gradivo.