Agencija za bezbjednost hrane naložila povlačenje sa tržišta i oslića Hubbsi

114

S ciljem zaštite zdravlja potrošača, Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine je, odmah po prijemu obavještenja strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo o utvrđenom prisustvu parazita iz porodice Anisakidae u duboko smrznutoj ribi “Oslić bez glave i repa Hubbsi”, dostavila sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

Prema dostupnim informacijama, navedeni proizvod stavljen je na tržište pod robnom markom „Bingo“ u PVC pakovanju, i to:
– pakovanje od 1 kg sa datumom pakovanja od 24.03.2021., 01.06.2021. i 07.06.2021.,
– pakovanje od 2 kg sa datumom pakovanja 01.06.2021. i 07.06.2021. godine.

“Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakovan je i distribuisan od strane AG Frigo Ljubuški”, navodi se u saopštenju Agencije..

U skladu sa informacijom koju je Agencija zaprimila od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Tuzla, izvršen je inspekcijski nadzor centralnog magacina subjekta u poslovanju sa hranom Bingo doo Tuzla, te je utvrđeno da su preduzete mjere povlačenja navedenih proizvoda iz prodaje.

“Proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju se staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla („Službeni glasnik BiH“, br. 103/12, 28/14 i 87/15), Poglavlje V, Dio D. Paraziti”, zaključuje se u saopštenju.

Prethodni postSa tržišta BiH povučeno više vrsta sladoleda
Sledeći postZa vikend u Brčkom „vakcinacija bez najave“