Akcija „CER“ – određen pritvor i osumnjičenom Z.M. (31) koji se nalazio u bjekstvu

43

“Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor licu sa inicijalima Z.M., starom 31 godinu, zbog sumnje da je u organizovanoj grupi, otkrivenoj u akciji CER, nezakonitu nabavljao i prodavao opojne droge. Z.M. uhapšen je u utorak, 8. oktobra, poslije 15-dnevnog bjekstva, usljed čega se ukupan broj pritvorenih lica nakon ove akcije povećao na sedam. U međuvremenu je, naime, konačno potvrđena i odluka o određivanju pritvora organizatoru grupe D.Š. (30) i njegovim saradnicima N.H. (25) i A.B. (25) budući da su žalbe, podnesene u njihovo ime zbog navodnih povreda prava na odbranu u pritvorskom postupku, odbijene. U pritvoru se od raniije nalaze i B.F. (52), D.M. (24) i M.I. (24)”, saopšteno je iz Tužilašta Brčko distrikta BiH.

Podsjetimo, nakon što su otkriveni i nadzirani od februara, veći broj osumnjičenih za nezakonitu nabavku i prodaju opojnih droga lišen je slobode 24. septembra u okviru policijske akcije kodnog naziva CER. Za šestoro njih Tužilaštvo Distrikta je odmah nakon ispitivanja predložilo određivanje pritvora usljed opasnosti od bjekstva, ponavljanja krivičnog djela i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivače, a jednako je postupilo i u slučaju Z.M. nakon njegovog hapšenja. Njemu je po ovom prijedlogu rješenjem Osnovnog suda Distrikta izrečena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana.

Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu protiv dvadeset troje lica, te više organizovanih grupa. Istraga se provodi zbog osnova sumnje da su se, od sredine prošle godine, na području Distrikta i susjednih opština, bavili nezakonitom nabavkom marihuane i amfetamina i njihovom prodaju većem broju lica. Značajne količine ovih opojnih droga pronađene su prošlog mjeseca tokom pretresa osumnjičenih, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem, kažu u Tužilaštvu.