Akcija „PARTI“- Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnicu protiv jedanaest lica

352

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 11 lica zbog sumnje da su se tokom prošle godine na području Brčko distrikta BiH i Maglaja bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga. Za ovo krivično djelo optuženi su: M.M. (45), G.B. (26), A.B. (42), E.M. (33), R.K. (43), M.K. (33), S.P. (24), D.R. (29), P.M. (38), P.R. (22) i M.C. (22).  

 Nakon što su krajem novembra prošle godine otkriveni i privedeni u okviru policijske akcije kodnog naziva “PARTI”, Tužilaštvo Distrikta ubrzo je okončalo istragu protiv 12 osumnjičenih, koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv njih 11.  Optuženima se stavlja na teret da su od jula do novembra 2018. godine na teritoriji Distrikta i Maglaja, u saradnji i pojedinačno, nezakonito nabavljali i distribuisali marihuanu, amfetamine (tzv. speed) i kokain. Oni se terete da su nabavljali navedene opojne droge i u različitim ih količinama, lično ili posredstvom trećih lica, prodavali većem broju njima poznatih kupaca.

Podizanjem i potvrđivanjem optužnice pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, utvrđena je osnovana sumnja da su optuženi počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina. Optužnicom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od dvojice optuženih optuženih, te produženje pritvora petorici otpuženih.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.