Ambasador Kine u BiH boravio u službenoj posjeti gradonačelniku Miliću

17

U službenoj posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću boravio je ambasador Narodne Republike Kine u BiH Njegova ekselencija Ji Ping.

Gradonačelnik i ambasador razmijenili su mišljenja o mogućnostima za konkretniju saradnju NR Kine i Brčko distrikta BiH.

„Razgovarano je o infrastrukturnim projektima koje Brčko distrikt BiH planira da realizuje, a ambasador Ping je izrazio interesovanje za saradnju sa Distriktom, kako u ovoj oblasti, tako i u oblasti energetike, transporta, poljoprivrede te telekomunikacija“, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Na sastanku je istaknuto da polovina od ukupnog broja kineskih trgovaca u Bosni i Hercegovini radi upravo na području distrikta Brčko, te da je ova lokalna zajednica otvorena sredina u kojoj oni ostvaruju svoj ekonomski interes, ali i žive i obrazuju se.

Kineski ambasador, koji je nakon posjete gradonačelniku posjetio i kineske trgovce u Brčkom, istakao je da su, prema ranijim razgovorima, oni zadovoljni odnosom sa lokalnim vlastima i građanima, te da upravo u Brčko distriktu BiH imaju dobar ambijent za poslovanje.

Razgovarano je i o kulturnoj razmjeni, te napomenuto da su ove godine u Brčkom održani Dani kineske kulture na kojima je predstavljena tradicija ove zemlje.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da Brčko kao lokalna zajednica izuzetno poštuje kineski narod i kinesku državu i zahvalio ambasadoru Jingu na posjeti, te ga pozvao na Biznis forum Brčko distrikta BiH koji će biti održan u oktobru.