Ana Zrnić, Asmir Husić i Salih Ibrahimbegović volonteri godine

116

Prema prijedlogu Resursnog centra Brčko distrikta BiH, za volontere godine izabrani su učenica Poljoprivredne i medicinske škole Ana Zrnić i član nevladine organizacije „Romi na djelu“ i Savjetodavne grupe mladih BiH Asmir Husić.

Njima je danas plakete svečano uručio šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Srđan Blažić.

Ana Zrnić se zahvalila u svoje lično ime, u ime svoje škole i svih volontera grada na dodijeljenoj plaketi.

„Smatram da kroz ovakav vid društveno-korisnog rada možemo podstaknuti mlade u našem gradu da se bore za svoju budućnost. Kroz školu sam angažovana kao volonter, a aktivno sam učestvovala u projektu karijernog savjetovanja gdje sam pohađala edukacije u vezi s daljnjim školovanjem i zaposlenjem nakon srednje škole. Nešto sam novo naučila, sebe sam izgradila i to mi je donijelo nove ideje za moj budući život“, kaže Ana.

„Čast je primiti ovakvu nagradu koja vrednuje sav posao koji smo uradili u toku godine. Kroz volonterizam nadograđujemo sebe. Moja satisfakcija, pored pomaganja zajednici, jeste to što pratim svoj rast. Počeo sam da volontiram prije četiri godine i za to vrijeme stekao sam mnogo iskustva i znanja koje je neprocjenjivo. Djelujem kroz međunarodne organizacije, pišem projekte koji služe za dobrobit zajednice, te radim sa zajednicom da bi se pronašao konkretan problem i rješenje za njega“, rekao je Asmir Husić.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, naglasio je da je zadovoljstvo biti u društvu mladih ljudi koji su dali doprinos razvoju društvene zajednice.

„Mi smo prije nekoliko mjeseci usvojili Zakon o volontiranju i kroz zakonsku normu uredili ovu oblast. Na taj način volonter je prepoznat kao pojedinac koji svojim znanjima i vještinama može dati doprinos našoj lokalnoj zajednici. Usvojili smo i Zakon o mladima i formirali Vijeće mladih. Idemo i na izradu Strategije o mladima, a usvojili smo i niz dokumenata kao što je sporazum o saradnji vlade i nevladinih organizacija“, dodao je Blažić.

Glavni koordinator Vlade Sead Šadić zahvalnicu je dodijelio volonteru Salihu Ibrahimbegoviću, koji je, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), u selima Gornji Rahić i Maoča realizovao projekat vrijedan više od 100.000 KM.
“Cilj mi je bio unapređenje moje mjesne zajednice. Drago mi je da je lokalna zajednica prepoznala moj trud, moj rad. Svakako da ću i dalje nastojati da radim, aktiviram se na svim područjima gdje mogu da doprinesem. Pozivam ovim putem svu omladinu da se aktivira i volontira. jer samo na takav način možemo doprinijeti sebi i svima oko nas i predstavljati svoju lokalnu zajednici u najboljem svjetlu”, rekao je Ibrahimbegović.

“U saradnji sa svojim sugrađanima došao je na ideju da realizuju dva projekta u Gornjem Rahiću. U pitanju je rekonstrukcija školskog igrališta. Postavljena je posebna podloga za odbojku, rukomet, fudbal i košarku i teretana na otvorenom. U Maoči je realizovan projekat “Biciklom do zdravlja”, a ide se ka pravljenju projekta „zip line“ što je jako atraktivno, posebno za mlade ljude”, kazao je Šadić.

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. decembra kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere.