Aplauz i za publiku na početku 36. Susreta

56

U Brčkom je sinoć počela tradicionalna kulturna manifestacija – 36. Susreti pozorišta BiH. Susrete je otvorio gradonačelnik Siniša Milić i poželio sreću svim akterima festivala.

Prva takmičarska predstava završena je velikim aplauzom publike glumcima, ali i aplauzom glumaca publici – bravo i nama što smo se smijali vlasti koju je Ivo Brešan opisao u “Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja”, a budimo realni, vlast kao vlast, u svakom režimu je slična, bez sluha za kulturu, umjetnost, čovjeka, saosjećajnost, istinu, ljubav, život … a ipak, narod je bira.

“Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja” izveli su glumci Narodnog pozorišta RS Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Željko Erkić, Danilo Kerkez, Slađana Zrnić, Nataša Perić, Vladimir Đorđević i Aleksandar Stojković, u režiji Nikole Pejakovića.

U takmičarskom dijelu ovogodišnjih Susreta biće izvedeno osam predstava.

Selektor predstava je Vlado Kerošević, koji je godinama prisutan na brčanskim Susretima, kao glumac, reditelj, predavač, član žirija, selektor… Odabrane predstave iz BiH i Srbije, Hrvatske i Crne Gore smjestio je pod moto ovogodišnjih Susreta “Zatočeni u prošlosti”.

“Zatočeništvo u prošlosti karakteristika je nemoći života u sadašnjosti i u budućnosti na Balkanu. To je tematski okvir, koji obrađuju sve predstave selektirane u takmičarski program 36. Susreta pozorišta/kazališta, Brčko distrikt BiH 2019. Idejno estetski, ova karakteristika nemoći života izuzetno je kvalitetno i kreativno, koncipirana, obrađena, izrežirana i odigrana u svim predstavama tako da konotira sa vremenom u kojem danas živimo. Tu su tri vrlo značajne predstave (praizvedbe), nastale prema tekstu živućih pisaca. Takođe, biće izvedene predstave koje su rađene po tekstovima koji su ranije inscenirani i ekranizirani, već viđeni na Susretima u Brčkom, ali u novom čitanju i postavci, tako da će publika imati jednu kvalitetnu kazališnu lepezu”, rekao je selektor Kerošević.

Večeras je na sceni druga takmičarska predstava – “Majka ili sve lutke idu u raj”, praizvedba autora Nedžme Čizmo, u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović. Igraju glumci Teatra SARTR Sarajevo.

Treće festivalske večeri predstaviće se glumci Narodnog pozorišra iz Tuzle, predstavom “Pijana noć 1918” rađenom po tekstu Miroslava Krleže, u adaptaciji Ive i Tene Štivičić, i režiji Gradimira Gojera.

U nedjelju na scenu Doma kulture dolazi “Pink Moon” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Riječ je o praizvedbi Daria Bevande, u režiji Saše Peševskog.

Gradsko dramsko kazalište “Gavella” iz Zagreba izvešće petu takmičarsku predstavu pod nazivom “Kiklop” pisca Ranka Marinkovića, u režiji Saše Anočića.

Iz Podgorice takođe dolazi Gradsko pozorište, sa predstavom “Kozocid” Vide Ognjenović.

“Sjećaš li se Doli Bel” izvešće glumci Kamernog teatra 55 iz Sarajeva po tekstu Abdulaha Sidrana i u režiji Kokana Mladenovića.

“Petrijin venac” igraće glumci Ateljea 212 u četvrtak 28.11.2019. godine, po tekstu Dragoslava Mihailovića i u režiji Bobana Skerlića. Ovo je ujedno i zadnja takmičarska predstava.

Takmičare ocjenjuje stručni žiri, koji će dodijeliti nagrade za najboljeg glumca i glumicu, mladog glumca i glumicu, scenografiju, kostim, tekst, režiju, najbolju predstavu i najbolju predstavu u cjelini (grand prix), dok žiri publike dodjeljuje nagrade za najboljeg glumca, glumicu i predstavu.

U čast pobjednika, u večeri dodjele nagrada, zadnjeg petka u novembru, Satiričko kazalište Kerempuh i Kazalište Moruzgva Zagreb odigraće “Cabaret preko veze” autora Ivana Lea Leme.

Susreti imaju i bogat prateći program, a više o Susretima možete pronaći i na
https://www.facebook.com/susreti/