ASuBiH poziva mlade da budu dio istraživanja o učestvovanju mladih u procesima donošenja odluka u BiH

15

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini objavila je Poziv za učešće u Istraživanju o učestvovanju mladih u procesima donošenja odluka u BiH.

„Koliko često poželimo pozitivne promjene u društvu? Zapitamo li se ikada na koji način možemo doći do željenih promjena? Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini odlučila se pozabaviti ovom temom kroz svoju novu aktivnost. Istraživanje je fokusirano na učešće mladih u Bosni i Hercegovini u procesima odlučivanja u njihovim lokalnim zajednicama,“ kažu u Asocijaciji, koja okuplja više od 1.700 članova širom BiH.

Cilj im je da istraže postojeće mehanizme za učešće mladih u procesu donošenja odluka, a zatim da ispitaju znaju li mladi za te mehanizme i koriste li ih.

„Zajedno ćemo tražiti odgovor na pitanje ”kako?” sa mladima koji su koristili neke od mehanizama odlučivanja, ali i na pitanje ”zašto?” sa onima koji to nisu radili,“ navode u ASuBiH.

Srednjoškolci su možda bili učesnici u nekom istraživanju, ali smo sigurni da se rijetko pruža prilika da budu mladi istraživači. Kroz ovu aktivnost  Asocijacije srednjoškolaca u BiH mogu da aktivno učestvuju u svim fazama pripreme i realizacije istraživanja.

„30 mladih ljudi iz 15 lokalnih zajednica – Bihać, Orašje, Gradačac, Zenica, Goražde, Bugojno, Jablanica, Posušje, Sarajevo, Tomislavgrad, Banja Luka, Modriča, Rogatica, Foča i Distrikt Brčko, će kroz nekoliko ciklusa treninga imati priliku da steknu teorijsko znanje i vještine neophodne za provođenje istraživanja. Zatim će stečeno znanje i vještine primijeniti u praksi i biti mladi istraživači koji će sa svojim vršnjacima tražiti odgovore na gore navedena pitanja,“ kažu u Asocijaciji.

Prijave su otvorene od 18. do 22. aprila 2020. godine do 12:00h. Oni koji prođu u uži krug biće obaviješteni o online intervjuu sa članovima ASuBiH-a. Prijaviti se možete putem linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScYChGGX9cWpEhmd0EZZYeDJzq1HRM3a4_K5NvVIPqh_8Whrg/viewform

Iz Asocijacije srednjoškolaca pozivaju sve zainteresovane da se prijave i budu dio tima koji će se družiti, učiti i istraživati u periodu od aprila do decembra 2020. godine. Rezultati istraživanja služiće kao putokaz Asocijaciji srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, ali i drugim omladinskim organizacijama, prilikom planiranja aktivnosti na jačanju položaja mladih u našoj zemlji.