Bacanje petardi opasno i kažnjivo

111

Šef Policije Brčko distrikta BiH u novembru je donio odluku kojom se dozvoljava maloprodaja i upotreba pirotehničkih sredstava za zabavu – klase II na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u periodu od 15. novembra 2018. godine do 15. januara 2019. godine. Odlukom se zabranjuje upotreba pirotehničkih sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima masovnijeg okupljanja građana.

Međutim, ova odluka se često ne poštuje od strane građana, posebno maloljetnika, a odlazak na trg ili neki drugi skup na otvorenom u vrijeme praznika, za mnoge je prava muka. Petarde zvižde na sve strane, izazivaju stres i nelagodu, posebno za malu djecu i bebe, pa su ponekad ovakve situacije i razlog odustajanja prisustva koncertima na otvorenom ili drugim događajima.

Kazne za nezakonitu upotrebu petardu na teritoriji Brčko distrikta BiH su između 100 i 1.000 KM. Brojne organizacije i institucije, među kojima i Policija Distrikta, apeluju na sugrađane da pirotehnička sredstva koriste u skladu sa namjenom, opisom na proizvodu i zakonskim smjernicama.

Osim što ugrožavaju javni red i mir, petarde mogu da izazovu i opasne povrede na šakama, licu i drugim dijelovima tijela, ukoliko se njima ne rukuje pravilno. Takođe, plaše životinje, posebno kućne ljubimce pse i mačke, kojima je vrijeme praznika najstresniji dio godine. 

Halid Emkić, šef Operativno – komunikacijskog centra Policije u Brčkom, apelovao je na sve “da se suzdrže od upotrebe petardi i protehničkih sredstava za vrijeme praznika, a ako to već rade, onda neka ih koriste u manjim količinama u kontrolisanim uslovima” i dodao da građani mogu pozvati i 122 kada ih petarde i pirotehnička sredstva uznemiravaju.

Policija je takođe izradila i informativnu brošuru sa upozorenjima o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava, koju možete pronaći na sljedećem linku:

https://policijabdbih.gov.ba/docs/BROSURA%20ZA%20PIROTEHNICKA%20SREDSTVA.pdf