Banjalučani otvaraju XXXVI Susrete pozorišta BiH

36

Sve je spremno za održavanje 36. Pozorišnih susreta BiH u Brčkom koji će se pod motom „Zatočeni u prošlosti“ i uz selektorsku palicu prof. Vlade Keroševića održati od 21. do 29. novembra ove godine. To je danas potvrdio direktor Festivala Jakov Amidžić, objavivši spisak osam predstava takmičarskog dijela programa i jednu, završnu, koja će se igrati u čast pobjednika.

„U nastojanju da ispuni osnovnu misiju Susreta, nakon sagledavanja kompletne ponude prijavljenih predstava, selektor je ustanovio je da su dominantna tri tipa predstava – projekata, koje imaju zajedničko ishodište: predstave iz BiH, rađene po već izvođenim, ili ekranizovanim dramskim tekstovima, pisanim na jednom od tri jezika naroda u BiH; praizvedbe novih dramskih tekstova domaćih, bosanskohercegovačkih dramskih autora; predstave iz regije, rađene po novim, već izvođenim, ili ekraniziranim dramskim tekstovima, pisanim na jednom od tri jezika naroda u BiH“, napisano je, između ostalog, u Izvještaju selektora Keroševića, uz podsjećanje da su Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom osnovani prije 46 godina kao susreti koji promovišu bosanskohercegovačkog dramskog pisca.

Rezervacija karata je u toku, a sve informacije se mogu dobiti od rukovodstva Doma kulture Brčko distrikta BiH. Pokrovitelj festivala je Vlada Brčko distrikta BiH.