„Beba više“ organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi

68

Udruženje građana „Beba više“ u saradnji sa Odsjekom za transfuziju krvi JZU Bolnica Brčko distrikta BiH, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „OD SRCA…SRCU“.

„Akcija će biti realizovana u četvrtak 14. februara od 10 časova u prostorijama Odsjeka za transfuziju krvi, na trećem spratu brčanske bolnice. Pozivamo sve zainteresovane građane da nam se priključe u akciji donirajući krv onima kojima je ova dragocjena tečnost neophodna i doprinesu spašavanju života“, kažu u Udruženju „Beba više“.

Svi oni koji žele da učestvuju u akciji mogu da se prijave do ovog datuma u prostorijama udruženja u ulici Roberta Owena (Hotel Grand Posavina) u Brčkom, svakog radnog dana od 09:00 do 13:00 časova.

„Krv nije moguće proizvesti, jedini izvor tog lijeka jeste čovjek, odnosno davalac krvi. Ako još niste postali dobrovoljan davalac krvi, evo najmanje tri razloga zašto je to dobro po čovjekovo zdravlje – smanjuje se rizik od srčanog udara, čin darivanja krvi budi osjećaj samopoštovanja koji produžava i život davaoca krvi, a takođe se određuje i kvalitet i zdravlje krvi donora“, poručuju iz ovog Udruženja.

Kod svakog davanja krvi određuje se krvna grupa i rezuz faktor, ali obavljaju i druge ostale analize. Dobrovoljni davaoci krvi krv daruju iz jednostavnog, a tako veličanstvenog razloga – žele da pomognu drugom čovjeku da ozdravi. Davaoci mogu da budu sve zdrave osobe, koje ispunjavaju i sljedeća tri uslova – da ne konzumiraju alkohol 24 časa prije dolaska u ambulantu, da dođu naspavani i odmorni i da obavezno doručkuju. Potrebe za krvlju su stalne i neophodne, to je lijek koji koji se ne može zamijeniti, ali može nekome spasiti život.

Pridružite se akciji i darujte od SRCA….