Besplatno online izdanje Vodiča za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima

20

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je objavio i učinio dostupnom u elektronskom formatu brošuru “Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima”.

Brošura je rezultat znanja i aktivnosti stručnjaka Instituta u toku priprema i samog protivpandemijskog djelovanja od početka ove godine. Brošura se besplatno može preuzeti sa internet prezentacije Instituta, na stranici www.inz.ba na linku:
https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/05/vodic_za_unapredjenje_biosigurnosti_INZ.pdf

„Vodič je namjenjen svim proizvodnim pogonima koji su pogođeni nekom biosigurnosnom prijetnjom, a direktan povod je aktuelna pandemija uzrokovana COVID-19. Biosigurnosne mjere se primjenjuju radi smanjenja rizika unosa bakterija, virusa ili drugih mikroorganizama u životnu i radnu sredinu ljudi. Ove mjere su se pokazale kao najbolje u sprečavanju unosa zaraze ili preveniranja, kao i kod suzbijanja širenja zaraze. Primjenjuju se i kod prestanka opasnosti od širenja zarazne bolesti“, kaže menadžer za kvalitet Instituta Benjamin Čaušević.

Cilj vodiča je da pomogne organizacijama da adekvatno procijene potencijalne krizne situacije, gdje bi moglo doći  do širenja zarazne bolesti, te da urade svoje planove samokontrole i mjera, specifičnih za njihov proizvodni proces i radno okruženje. U vodiču se nalaze preporuke za kreiranje internih planova zaštite i njihovu primjenu kod krizne situacije uzrokovane zarazom u nekoj kompaniji, bez obzira na njenu veličinu, zatim osnovni grafikoni potrebnog postupanja, kao i uzorci neophodnih formulara u ovakvim situacijama.