BiH na 62. mjestu po rezultatima PISA testiranja

53

Danas su objavljeni rezultati PISA testiranja koje je u svijetu provedeno 2018. godine. Na listi je rangirano 79 država, prva dva mjesta zauzimaju Kina i Singapur, dok je Bosna i Hercegovina na 62. mjestu.

Iz BiH u istraživanju je učestvovalo 6.480 učenika iz 213 škola, od sedmog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole. Rezultati su pokazali da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen. Najlošiji rezultati su iz prirodnih nauka, dok su najbolji iz matematike.

Estonija, Kanada, Finska i Irska su najbolje rangirane zapadne zemlje i zauzimaju od petog do osmog mjesta. Sjedinjene Američke Države se nalaze na 13. poziciji, Velika Britanija na 14., Njemačka na 20., Francuska na 23., a Rusija na 31. mjestu.

Dno liste zauzeli su Filipini, Dominikanska Republika, Liban i Maroko.

PISA testiranje provodi se u cijelom svijetu svake treće godine. Riječ je o najvećem svjetskom istraživanju u oblasti obrazovanja u kojem je do sada učestvovalo više od milion učenika. Provodi se pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD) počevši od 2000. godine. U svakom ciklusu sve je veći broj zemalja koje učestvuju u PISA testiranju, a među 79 zemalja koje su učestvovale u zadnjem ciklusu – PISA2018, Bosna i Hercegovina učestvovala je po prvi put.

PISA mjeri funkcionalno znanje, vještine i kompetencije učenika, odnosno njihovu sposobnost za rješavanje problema, te ukazuje koliko je znanje koje učenici posjeduju primjenjivo u daljem životu.

Ostaje da se vidi da li će nadležne institucije prihvatiti rezultate i preporuke, te poraditi na kvalitetnije obrazovnom sistemu i motivisanju mladih za sticanje više primjenjivog znanja.