BIMAL Brčko kupio somborsko “Novo Sunce”

150

BIMAL Grupa završila je postupak preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja “Novo Sunce” i time zvanično postala većinski vlasnik. Kupovinom fabrike “Novo Sunce”, poslovna grupa BIMAL potvrdila je svoju lidersku poziciju, saopšteno je iz ove kompanije.

„Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju “Bimal Sunce” dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom“ rekao je predsjednik Uprave Studen Grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika “Novo Sunce” trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici “Bimal” prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz BIMAL Grupe cilj je da obe fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

„Početna ulaganja u projekat “Bimal Sunce” su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM,“ rekao je Ilija Studen.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije, saopšteno je iz BIMAL Grupe.

Skupština Brčko distrikta BiH dala saglasnost za Memorandum o razumijevanju sa Studen&CO Holding GmbH

Skupština je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Zaključak Vlade o saglasnosti na Memorandum o razumijevanju za realizovanje Inicijative između Studen&CO Holding GmbH i potvrdila ga uz uslov da se briše dio opštih odredbi koje se odnose na tajnost podataka. Uslov je i obavezno periodično informisanje Skupštine o svim fazama realizacije aktivnosti koje se odnose na opšti okvirni Akcioni plan za realizaciju inicijative i obavezno davanje saglasnosti Skupštine na ugovore za investicione projekte.

Memorandum sadrži okvirnu listu projekata u vrijednosti od oko 500 miliona konvertibilnih maraka, a predviđeno je zaposlenje za 4.000 ljudi.

„Kada je riječ o okvirnim projektima, na prvom mjestu to su slobodne zone. Radi se o prijedlogu da to budu dvije slobodne zone na prostoru Distrikta, a tu su i drugi projekti koji bi trebali da osiguraju kvalitetniji život na prostoru Distrikta poput ulaganja u zdravstvo, turizam, ugostiteljske komplekse, a značajna je i lokacija Ficibajera. Inicijativa je sveobuhvatna i njenom realizacijom ćemo doprinijeti da na uspješnom primjeru ostvarimo i druge, koje će omogućiti ekonomski razvoj Brčko distrikta BiH”, rekao je gradonačelnik Milić.