Bogata studentska godina iza Ekonomskog fakulteta Brčko – slijede novi izazovi

325

Ekonomski fakultet Brčko je u proteklih nekoliko godina sklopio partnerstva sa brojim institucijama i organizacijama, među kojima su Ekonomski fakulteti u Banjaluci, Sarajevu i Subotici, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, zatim inostrani fakulteti i univerziteti, među kojima su iz Kine “Zhejiang Wanli University” i “Shanghai Second Polytechnic University”, potom iz Rusije “Faculty of Economics, Finance and Commerce”, “Faculty of Land Management and Cadastre”, “Faculty of Applied Computer Science”, “Perm State Agricultural Academy” i “Voronezh State Agricultural University”.

Među onima koji pružaju podršku i ostvaruju partnersku saradnju sa fakultetom su i institucije – Vlada Brčko distrikta BiH, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, Udruženje ekonomista Republike Srpske, Gradska biblioteka Brčko, JP “Komunalno Brčko”, a u toku su pregovori sa univerzitetima u Hrvatskoj i Turskoj za povezivanje i ostvarivanje saradnje.

Značaj potpisivanja ugovora o saradnji i partnerskom odnosu fakulteta sa drugim institucijama i organizacijama za studente je višestruk.

U proteklih godinu dana studenti su, zajedno sa profesorima i predavačima, imali priliku da prisustvuju i učestvuju u radu nekoliko konferencija, sajmova, prezentacija fakulteta, kao i da posjete brojne gradove sa ciljem razmjene znanja i iskustava, ili da budu dobri domaćini studentima iz drugih gradova i sa drugih fakulteta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krajem maja ove godine, studenti Ekonomskog fakulteta Brčko učestvovali su u radu konferencije “Zaposli se – pokreni svoj biznis 2018” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

U aprilu ove godine, u organizaciji Unije studenata Republike Srpske, na Ekonomskom fakultetu Brčko održana je “Međunarodna konferencija studenata 2018”, na kojoj su organizovani brojni paneli i diskusije o temama aktuelnim za visoko obrazovanje, među kojima su studentski standard u regionu, mobilnost i razmjena studenata između zemalja Zapadnog Balkana, pravne regulative studentskog statusa, odlazak mladih sa ovih prostora, ali i mogućnost ostvarivanja zajedničkih projekata u budućnosti. Na konferenciji su učestvovali studenti iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Takođe u aprilu, Ekonomski fakultet Brčko bio je domaćin grupi studenata iz nekoliko stranih zemalja koji su boravili u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru projekta „World Life Expirience“. Studenti su u Brčkom proveli sedam dana, gdje su imali ispunjen program, od radionica, do obilazaka znamenitosti grada i okoline, kao i posjete prirodnim bogatstvima ovog kraja.

 

U novembru 2017. godine na Ekonomskom fakultetu Brčko održana je Četvrta međunarodna naučna konferencija o temi „Perspektive partnerstva vlasti, privrede i institucija visokog obrazovanja u podsticanju ekonomskog razvoja“. Konferencija je okupila profesore i dekane iz BiH i regiona, kao i iz Litvanije, Rusije i Kine, studente, privrednike i partnere fakulteta. Konferencija je realizovana u okviru Prvog “Biznis foruma” Brčko distrikta BiH, a za cilj je imala unapređenje ekonomskog stanja u Brčko distriktu BiH na osnovu primjera dobre prakse o kojima su govorili predavači na konferenciji.

 

“Mislim da smo u protekle dvije godine u tome u velikoj mjeri uspjeli kroz naša istraživanja, obuke prema Zavodu za zapošljavanje, organizovanje Sajma privrede i Biznis foruma. Znam da imamo još snage i da ćemo sljedeće godine biti još uspješniji i kvalitetniji” rekao je tada Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko.

 

 

 

 

 

 

Da je mišljenje studenata važno, dokaz je i sastanak koji studenti Ekonomskog fakulteta Brčko održali krajem prošle godine sa Lars‐Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Studenti su sa njim razgovarali o evrointegraciji BiH, problemima u Distriktu koji su i međunarodni problemi, ulozi mladih u procesu koji čekaju Brčko i BiH na putu ka Evropskoj uniji i drugim temama.

Ovom sastanku prethodio je seminar u okviru Erasmus+ projekta “Re@WBC”, na kojem su učestvovali i predstavnici fakulteta, pod nazivom “Jačanje istraživačkog potencijala u visokom obrazovanju za napredan razvoj regiona Zapadnog Balkana” (Enhancement of HE research potential contributing to further growth of the WB region). Seminar je organizovan na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a je bio predavač istaknuti profesor sa Univerziteta u Koventriju (University of Coventry) prof. Peter Harrison. Seminar je organizovan s ciljem da se unaprijede vještine mladih istraživača Univerziteta u pogledu planiranja i provođenja istraživanja, kao i učešća u istraživačkim projektima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U julu 2017. godine studenti Ekonomskog fakulteta Brčko pohađali su Internacionalnu ljetnu školu ekonomije za upravljanje projektima u Nišu. Osim studenata iz BiH i Srbije, u radu ljetne škole učestvovali su i studenti iz Slovenije, Srbije, Rusije, Azerbejdžana i Litvanije. Ovo je bila odlična prilika za promociju fakulteta, sticanje novih znanja, razmjenu iskustava i učenje o novim ekonomskim aspektima.

Osim posjete, u istom mjesecu studenti Ekonomskog fakulteta Brčko bili su i domaćini profesorima i studentima iz Voronježa iz Rusije, koji su bili na ferijalnoj praksi u Brčkom o uzvratnoj posjeti našem fakultetu i državi, nakon što su u junu 2017. godine studenti Ekonomskog fakulteta Brčko pohađali ljetnu školu na Univerzitetu Voronjež.

 

“Cilj odlaska u Rusiju je da se studenti, osim toga što će naučiti nešto novo, upoznaju sa drugom kulturom, ali i sistemom poslovanja i organizacije u ekonomskom svijetu, zatim uticajem i značajem ekonomije u drugim oblastima kao što je agronomija i mnoge druge oblasti na državnom univerzitetu u ruskom gradu Voronježu (VSAU – Voronezh State Agricultural University)”, saopšteno je tada sa fakulteta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, među kojom je bio i dekan Ekonomskog fakulteta Brčko doc. dr Srđan Lalić, boravila je u junu prošle godine u Narodnoj Republici Kini u gradu Ningbo i tom prilikom potpisan je sporazum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta Istočno Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Zhejiang Wanli”. Sporazum je potpisan na osnovu već postojeće saradnje između dva Univerziteta, a ciljem omogućavanja lakše saradnje na poljima istraživanja, razmjenu osoblja kao i ostale forme naučne saradnje između potpisnika. Delegacija je učestvovala i u radu Konferencije „Kina i zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope“, kao i Drugog biznis foruma. Ekonomski fakultet Brčko i Filozofski fakulter Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu su na ovaj način postali članovi alijanse koja je dio platforme „Jedan pojas, jedan put“ koju je kreirala Narodna Republika Kina.

U ovom trenutku, na Ekonomskom fakultetu Brčko u toku je upis nove generacije studenata, a studenti koju su već na studijama i uspješno savladavaju sve prepreke školovanja, su na ferijalnoj praksi u Rusiji.

Rukovodstvo, profesori i studenti fakulteta poručuju da ih novi izazovi i unapređenje školovanja u svim segmentima, i pored nabrojanog, tek očekuju.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime