Brčanski nautičari plovili do Une i nazad – 600 km za šest dana

39

Pod motom „SAVA SVE NAS SPAJA” petočlana posada Nautičkog kluba iz Brčkog plovila je oko 600 riječnih kilometara na relaciji Brčko-ušće Une-Brčko.

Posada je isplovilla iz brčanske luke u ponedjeljak 8. juna. Do ušća Une stigli su u četvrtak 11. juna, a na mjesto polazišta bezbjedno su se vratili u nedjelju 14. juna u večernjim časovima.

“Izuzetno smo zadovoljni postignutim. Za nas je ovo veliko iskustvo i podstrek da radimo još više na razvoju nautike na prostorima Brčko distrikta BiH. Ono što nas, takođe, raduje, je da smo uspjeli, ne samo da otplovimo do ušća rijeke Une i nazad, nego i što smo stekli nove prijatelje, nautičare koji će nam uskoro uzvratiti posjetu,“ rekao je predsjednik kluba Edin Hodžić.

Član nautičkog kluba Azur Hadžić podsjetio je da su se brčanski nautičari prije tri godine uputili uzvodno Savom do Slavonskg broda, a već godinu dana kasnije stigli su i do ušća Vrbasa, da bi prošle godine otplovili nizvodno do ušća Save u Dunav. Ovom plovidbom do ušća Une zatvorili kartu rijeke Save kroz BiH.

„Cilj putovanja je bio promocija potencijala rijeke Save, a sve da bi spojili i upoznali ljude iz drugih sredina koje su povezane upravo ovom prelijepom rijekom. To smo dokazali i ovom četvrtom plovidbom Savom, a prvom do ušća rijeke Une. Na tom putu smo odmarali u Orašju, Šamcu, Bosanskom Brodu, Gradišci, Srpcu i Dubici, gdje su nas toplo dočekali ljubazni domaćini i sa kojima smo sklopili, vjerujem, dugotrajna prijateljstva kakva se samo na vodi mogu desiti“, rekao je Hadžić.

Prvu posjetu novih prijatelja kluba očekuju 3. jula, kada će u organizaciji Nautičkog kluba biti upriličeno polaganje ispita za upravljanje motornim čamcima.

Iz Nautičkog kluba najavljuju da sljedeće godine planiraju da plove Savom i Dunavom do Novog Sada.