“Brčansko srce” organizovalo pregled na pokretnom mamografu za 100 žena

241

U ponedjeljak 23. i utorak 24. aprila u krugu prostorija Udruženja “Brčansko srce” u Brčkom na pokretnom mamografu biće pregledano 100 žena, po 50 tokom ova dva dana.

Brčanke će zahvaljujući programu “Zajedno smo jedno” – WHEP (Women’s Health Empowerment Program) – kroz projekat “Osnaživanja žena” koji okuplja udruženja iz 23 grada u BiH, uključujući i naše “Brčansko srce”, tokom manifestacije “Dani zdravlja” danas i sutra imati priliku da obave mamografski pregled, ali i da porazgovaraju sa porodičnim ljekarom, onkologom, da pregledaju nivo šećera u krvi i izmjere krvni pritisak, s obzirom da akciju podržava i Udruženje “Medicinar” iz Brčkog.

Ramiza Musić, predsjednica Udruženja “Brčansko srce” kaže da je ovo prvi put da je pokretni mamograf došao u Brčko, a najviše žena koje će biti pregledane su iz ruralnih područja, zatim žene koje nikada do sada nisu radile pregled, kao i žene koje su mamografski pregled radile prije pet i više godina.

“Mamografski snimak neće odmah biti očitavan, nego će svaka žena nalaz dobiti naknadno. S obzirom da je interesovanje za pregled ogromno, a da danas i sutra nemamo više mogućnosti nekoga naknadno staviti na spisak, ovo neće biti posljednji put da je pokretni mamograf kod nas, nego ćemo aktivnost provesti i naredne godine, da damo priliku i drugim ženama da dođu na red”, kaže predsjednica Musić.

Javna zdravstvena ustanova posjeduje savremeni mamograf, ali su i gužve za njegovo korištenje velike, te je ovakva akcija odlična prilika i za one manje odvažne da dobiju priliku za pregled. Sa druge strane, velike gužve na mamografu u bolnici potvrda su i da aktivnosti ovog udruženja dopiru do žena i da se odlučuju na mamografske preglede.

“Prema našim informacijama, broj oboljenih od karcinoma dojke na godišnjem nivou je bio između 30 i 35, a sada imamo informaciju da je taj broj u porastu, kao i broj oboljenih od raka grlića materice”, kaže Ramiza Musić.

 

U BiH godišnje oboli oko 1.500 žena, a karcinom dojke odnese oko 500 života svake godine. Međutim, što se oboljenje ranije otkrije, veće su šanse za izlječenje. Tačnije, karcinom dojke je u slučaju ranog otkrivanja izlječiv u 90% slučajeva. Zato su samopregledi i pregledi kod ljekara neophodni. Upravo o tome, danas 23.4.2018. godine od 15:00 časova u Omladinskom centru u Brčkom govoriće i prim. prof. Aida Tatarević – Šuko iz Sarajeva. Ulaz na predavanje je slobodan, a iz Udruženja “Brčansko srce” pozivaju sve zainteresovane žene da prisustvuju predavanju.

Finansijska sredstva za ove preglede prikupljaju se tokom tradicionalne manifestacije “Race For The Cure – Šetajmo zajedno u borbi protiv karcinoma dojke” koja se svake godine u oktobru održava na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. “Dane zdravlja” u Brčkom podržali su i BH Telekom i Violeta.

 

 

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime