Brčko dalo saglasnost za nabavku 32.000 doza vakcine protiv COVID-19

86

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcine putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprečavanje COVID-19 (COVAX), saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

„Ovom odlukom zadužuje se šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge da u ime Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pristupi potpisivanju predmetnog sporazuma kad se za to steknu uslovi,“ precizirano je u saopštenju.

Ovoj odluci je prethodio akt Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je uputilo entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH kojim traži mišljenje na nacrt Sporazuma o saradnji u vezi s nabavkom vakcine za COVID-19 putem GAVI – Globalne alijanse za vakcine, koji rukovodi Mehanizmom za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX).

„Sporazumom je određeno da će svaki nivo vlasti učestvovati u nabavci vakcina po formuli od 20% od ukupnog broja stanovništva pomnožen brojem dva, tako da Distrikt učestvuje u nabavci za 16.000 stanovnika x 2 doze, što ukupno iznosi 32.000 doza vakcine,“ kažu u Vladi Distrikta.