Brčko i Orašje među opštinama u koje stanovnici susjednih država dolaze u kupovinu

202

Najfrekventnije opštine u koje prelaze i namjenski dolaze stanovnici susjedne Hrvatske, ali i Srbije,  da bi obavili, najčešće, veliku mjesečnu kupovinu hrane, pića, higijenskih preparata i ostalih potrepština, su Orašje i Velika Kladuša. Međutim, svoj novac ostavljaju i u ostalim pograničnim mjestima, među kojima su Brčko, Brod, Bihać, Gradiška, Kozarska Dubica, Posušje, Rudo i druga.

Osnovni razlog dolaska u kupovinu u BiH su niže cijene nego u Hrvatskoj, odnosno Srbiji, i povrat poreza na kupovinu robe u vrijednosti većoj od 100 KM. Povrat poreza nije primjenjiv na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića, te prerađevine od duvana, a sigurno je da i tu robu ovi kupci često kupuju i ostavljaju novac i po tom osnovu.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su u 2018. godini strani državljani popunili 405.781 zahtjev za povrat PDV-a ukupne vrijednosti veće od 17 miliona KM, na osnovu čega je procijenjeno da su u bh kase stranci uplatili oko 121 milion maraka. Najviše zahtjeva za povrat poreza podneseno je na graničnom prelazu Orašje i to 54.287 vrijednosti 2,3 miliona konvertibilnih maraka, dok je najviše novca na osnovu 45.042 zahtjeva na ime povrata poreza evidentirano na prelazu Hukića Brdo kod Velike Kladuše i to 2,6 miliona KM.