Brčko od danas dio UNDP-ovog projekta energetske efikasnosti zgrada javne namjene

27

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i Raduška Cupać, rukovodilac Sektora za energiju i okolinu u UNDP BiH, danas su u Gradskoj vijećnici u Brčkom potpisali Sporazum o realizaciji projekta „Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom stopom emisije ugljenika u BiH“ koji finansira Zeleni klimatski fond (GCF), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Rukovodilac Sektora za energiju i okolinu u UNDP BiH Raduška Cupać, izjavila je da je današnjim potpisivanjem ozvaničen početak saradnje s Brčko distriktom BiH u oblasti energetske efikasnosti.

„Ovo je početak, a potencijal za daljnju saradnju u ovoj oblasti je veliki. UNDP u oblasti energetske efikasnosti aktivno radi od 2011. godine i, evo, sada prvi put u Distriktu sarađujemo u okviru ovog projekta“, rekla je Raduška Cupać.

Gradonačelnik je izjavio da je Distrikt u rebalansu budžeta obezbjedio 500.000 KM, a UNDP 100.000 KM, za unapređenje energetske efikasnosti i povećanje otpornosti na klimatske promjene u Brčko distriktu BiH.

„To je samo dio sredstava koja će biti angažovana u narednom periodu. Pripremili smo i listu javnih objekata u Distriktu koja bi trebalo da budu dio ovog projekta. Tu se nalazi petnaest objekata i vidjećemo da li će biti svi zastupljeni, ili će biti samo neki od njih. Tu je JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Centar za socijalni rad, školski objekti i sl. Cilj je da se do 2030. godine smanji emisija štetnog CO2 za nekih 40%. Sigurni smo da bismo rješavanjem ovog problema i s javnim objektima uspjeli da se približimo, ako ne i da ispunimo, zadati cilj koji se odnosi na unapređenje energetske efikasnosti na području Brčko distrikta BiH,“ izjavio je gradonačelnik.